Els grups de la CUP i En Comú Podem volen que Catalunya talli els seus vincles amb Israel. Així ho defensen en una moció presentada aquest dimecres al Parlament juntament amb la portaveu d'Al-Haq, Aseel AlBajeh. Al-Haq és una organització palestina independent de drets humans amb seu central a Ramallah (Cisjordània) que es dedica a "la defensa, protecció i promoció dels drets humans del poble palestí", a més de lluitar per "una Palestina lliure, independent, sobirana i democràtica". 

A la proposta, els grups demanen "un Parlament de Catalunya que no tingui cap mena de vincle amb l'apartheid israelià". També volen que Acció, que depèn de la Conselleria d'Empresa i Treball, deixi de considerar Israel com a zona estratègica.

 

Segons ha informat en roda de premsa la portaveu de la campanya 'Barcelona con el apartheid no', Alys Samson, les empreses catalanes que volen invertir a Israel no són informades per la Generalitat de les vulneracions que comet Israel. I han reclamat, a més, que les que "es lucren en territori ocupat" no rebin cap mena de recurs públic.

L'organització propalestina també ha demanat a l'Estat espanyol que prohibeixi qualsevol tipus de comerç amb els assentaments israelians en territori reconegut internacionalment com a palestí i que apliqui un "embargament d'armes bidireccional".

El text també demana a l'Estat que "iniciï i doni suport a una investigació de l’ONU sobre l’apartheid israelià i que compleixi les obligacions legals que se’n deriven per a tots els Estats. Això inclou suport per a l'activació de mecanismes de l'ONU rellevants per a la investigació, supressió i càstig del delicte d'apartheid".

Tot i que ERC també ha participat en la reunió de la CUP i els comuns amb l'organització palestina, encara no ha decidit si se sumaran a la moció, que va començar a treballar-se el passat mes de juny.

Israel considera Al-Haq terrorista des d'octubre

Per la seva banda, la portaveu, Aseel AlBajeh, ha denunciat que Israel ha passat a considerar "terrorista" l'entitat per tal de "silenciar-nos" i "atacar la feina i els recursos que rebem". Israel va passar a considerar il·legal aquesta organització el passat mes d'octubre.

"Israel ha estat veient que s'està acostant el moment en què s'acabarà amb la seva impunitat", ha assegurat AlBajeh, que ha blasmat també el sistema judicial israelià, el qual, ha dit, està al servei del "règim d'apartheid contra el poble palestí".

 

Imatge principal: la portaveu d'Al-Haq, Aseel AlBajeh, la portaveu de la campanya 'Barcelona con el apartheid no', Alys Samson, i la diputada dels comuns Jessica González / Foto: ACN