La CUP ha demanat la compareixença del president del govern espanyol, Marino Rajoy, a la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya per tal que doni explicacions sobre la suposada maniobra que l’Estat va portar a terme per frenar el procés. El diputat anticapitalista Albert Botran ha assegurat que no esperen gran cosa de la comissió però que, en qualsevol cas, servirà per “abocar llum a la guerra bruta de l’Estat”.

La formació anticapitalista considera que la compareixença de Rajoy és necessària en tant que el president del govern espanyol “és el responsable últim i màxim de la guerra bruta de l’Estat”. Malgrat les sol·licituds de compareixences presentades, la CUP s’ha mostrat escèptica sobre les utilitats de les declaracions. “En compareixences anteriors, o bé no es contesta, com va ser el cas de Daniel de Alfonso -excap de l’Oficina Antifrau i implicat en la suposada l’Operació Catalunya- o bé es menteix, com va fer Alicia Sánchez-Camacho -expresidenta del PP a Catalunya-”, ha assegurat Botran.

Preguntat sobre si la compareixença comptarà amb els vots suficients per tirar endavant, el diputat creu que “serà fàcil arribar a acords”, ja que l’enfocament de la comissió que han fet Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot és “bastant coincident” amb el que ha fet la CUP.

El “pas interessant” de CSQP

En referència al referèndum, Botran ha assegurat que cal apostar per aquesta opció “amb totes les energies” i per això ha valorat positivament que CSQP hagi obert la porta a donar suport a un referèndum unilateral sempre que aquest compti amb l’aval de la Comissió de Venècia. “És un pas interessant, però no ens sembla desllorigador del principal problema que tenim”, ha assegurat el diputat.

Segons considera la formació anticapitalista, la proposta de CSQP és contradictòria, ja que condiciona el suport al referèndum a l’empara de la Comissió de Venècia, a la qual només poden recórrer els Estats. Tot i això, el grup entén la proposta de CSQP com una aposta per un referèndum amb garanties, un terme molt més ampli, ja que, com ha recordat Botran, “les garanties les pot donar un referèndum convocat per les institucions catalanes”.