La diputada de la CUP, Mireia Vehí, assegura que la cimera pel referèndum és ara més necessària que mai i que ha de servir per consensuar com s’ha de respondre als atacs de l’Estat en l’ofensiva contra el referèndum. “Hem de posar sobre la taula com respondre al conflicte democràtic”, ha dit la diputada.

Vehí contestava així als periodistes, que han qüestionat si, després d’aquest últim episodi de tensió entre CUP i JxSí i Govern, arran de la detenció dels investigats per haver cremat fotografies del rei l’11-S, el suport dels cupaires als pressupostos o la cimera pel referèndum perillen.

La diputada ha afirmat que la CUP entén la política de forma “integral” i ha especificat que la militància ha donat llum verda a l’admissió a tràmit dels pressupostos. Pel que fa a la cimera, ha reiterat que “és encara més adient” davant l’evidència que no hi ha consens en quina ha de ser l’actitud del Govern en processos judicials que depenen de l’Audiència Nacional i que això és un element de tensió constant entre els partits independentistes partidaris del full de ruta.

De fet, Vehí ha fet aquest aclariment després de denunciar que els Mossos d’Esquadra van fer d’ofici l’informe que ha acabat amb la imputació dels cinc acusats de cremar fotografies del rei durant la manifestació de l’11-S. Per això ha demanat el cessament del conseller d’Interior, Jordi Jané, argumentant que la conselleria no pot seguir actuant en clau autonòmica i que el conseller no està compromès amb el “moment d’excepcionalitat” política en el qual estem ni amb la culminació de la República.

JxSí defuig la polèmica al Parlament

Lluny d’entrar en el cos a cos, el portaveu de JxSí, Roger Torrent, no ha valorat aquestes afirmacions de Vehí i ha demanat que no es posi el focus sobre els mossos, que són funcionaris. D’altra banda, el diputat ha recordat a la CUP que les normes "injustes" es canvien des del Parlament

"Hi ha una legalitat que s'ha de complir. No podem demanar als funcionaris que desobeeixin les lleis. A qui pertoca canviar la llei és a aquest Parlament", ha dit en resposta a l'esquerra independentista, que s'ha preguntat de quina manera el Govern entomarà la 'desconnexió'. "Anirem d'una legalitat a una altra", ha insistit Torrent.