La candidata número dos de la CUP per Barcelona, Laure Vega, ha expressat el seu desig que el president en l'exili i candidat de Junts + Puigdemont per Catalunya, Carles Puigdemont, pugui tornar a Catalunya per fer política "des del seu país", però ha puntualitzat que la independència "no depèn de si ell hi és o no". En una roda de premsa, Laure Vega s'ha referit al fet que Puigdemont hagi dit aquest dimarts que tornarà a Catalunya el dia que se celebri el debat d'investidura.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació


Segons la candidata número dos de la CUP, "és important que Puigdemont pugui fer política al seu país", però no ha volgut valorar la seva promesa de tornar a Catalunya coincidint amb el debat d'investidura, així com el seu compromís de retirar-se si no és elegit president. "Són qüestions a decidir pel seu partit", ha indicat abans d'advertir sobre Junts que "s'està orientant cap a la dreta" amb la seva defensa de la supressió de l'impost de successions o el seu rebuig de la renda bàsica universal, entre altres coses.

En tot cas, ha subratllat Laure Vega, "la independència no depèn de si Puigdemont hi és o no, sinó que el poble català s'organitzi" per dur a terme l'envit amb l'Estat que suposa aconseguir la independència de Catalunya. Respecte als debats electorals, ha explicat que la CUP desitja participar en els que es puguin convocar a Perpinyà (França) a fi que hi pugui ser present Carles Puigdemont.

Puigdemont tornarà encara que no sigui elegit president

El candidat de Junts a les eleccions del 12 de maig, Carles Puigdemont, ha anunciat que tornarà a Catalunya el dia del ple d'investidura encara que no sigui elegit president de la Generalitat. Així ho ha avançat en una entrevista a RAC 1. "Es tanca una etapa personal i política. La llei d'amnistia tanca l'etapa de l'exili i acaba el gruix de la repressió", ha afegit. Puigdemont ha assegurat que encara que pugui fer-ho legalment no tornarà a Catalunya en un context electoral. Segons ha dit, no vol posar la seva tornada al servei del partit. "La tornada que hem estat treballant tants anys no pot ser un acte al servei d'una estratègia electoral, ni de provocació, ni una barrabassada", ha conclòs.

En cas que després de les eleccions no pugui ser investit president de la Generalitat, Puigdemont ha admès que no es veu com a cap de l'oposició. Així doncs, ha explicat que si no pot ser investit president deixarà de fer política activa. "Si no tinc la responsabilitat de la presidència, té poc sentit fer de cap de l'oposició per controlar a qui sigui president o que vagi al Senat a escalfar la cadira", ha argumentat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!