La diputada de la CUP Mireia Vehí li ha preguntat aquest dijous al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “quants drets val la unitat d’Espanya”. Ho ha fet durant la seva intervenció al Ple del Congrés dels Diputats, dedicat aquest cop a l’espionatge de Pegasus i al CatalanGate. La diputada anticapitalista ha lamentat que l’estat espanyol hagi espiat polítics i personalitats relacionades amb l’independentisme només per quines són les seves idees. “Quina justificació política tenen les escoltes de Pegasus? Quina justificació li donen al president del Tribunal Suprem per tirar endavant aquest espionatge?”, s’ha preguntat Vehí des del faristol de la cambra baixa.

Segons Vehí, aquest dijous ha pogut concloure que Sánchez “o bé menteix” o bé està influït per les clavegueres de l’Estat, i ha afirmat que amb la seva manera de justificar l’espionatge a l’independentisme està “oferint un servei patriòtic a Espanya”. “Cría cuervos y te sacarán los ojos”, ha dit Vehí, en referència al fet que el president del govern espanyol i la ministra de Defensa, Margarita Robles, també asseguressin haver estat espiats per aquest programari espia. Davant les rialles de Sánchez i de la vicepresidenta Nadia Calviño, Vehí ha assegurat que el seu discurs no estava gens malencaminat: “La responsabilitat de les clavegueres té molt a veure amb el PSOE”, ha manifestat la diputada de la CUP. Per altra banda, l’anticapitalista ha instat Sánchez a “triar entre el bàndol democràtic i el bàndol autoritari”, en referència al bloc del PP, Vox i Ciutadans. Així mateix, Vehí s’ha mostrat contrària a mantenir un diàleg amb el govern espanyol, i ha advertit a la Moncloa que els catalans “ho tornarem a fer”.

 

Vehí ha fet aquestes declaracions després que el líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, denunciés “la màfia” que representa l’Estat espanyol i "l'olor de tancat" que fa en aquest país. En la seva intervenció durant el Ple del CatalanGate i l’espionatge a líders independentistes catalans, el republicà ha afirmat que “un Estat i el seu govern no poden tenir vides paral·leles”. Ho ha dit després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, prometés una nova llei sobre secrets oficials de l’Estat i que s’espolsés responsabilitats sobre l’actuació del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). “Com pot vostè prometre un major control judicial sobre el CNI si el controlador més gran del CNI és vostè com a cap de l’executiu?”, s’ha preguntat Rufián des del faristol del Congrés.

I en la mateixa línia s’ha pronunciat Míriam Nogueras. La líder de Junts per Catalunya al Congrés ha carregat contra Sánchez per tractar “d’estúpids” els espiats pel CatalanGate. En la seva intervenció, ha lamentat que el cap de l’executiu no donés cap tipus d’explicació convincent sobre Pegasus davant dels parlamentaris. “El president hauria de donar explicacions, no explicar contes; criticar el PP no és assumir cap tipus de responsabilitat”, ha denunciat Nogueras des del faristol de la cambra baixa.