La CUP es veu clau en la conformació del nou Govern de la Generalitat i també en la consecució de la república. Carles Riera ha comparegut amb part de la candidatura un cop els resultats ja deixaven fer les valoracions i ho ha fet admetent els mals resultats que han tret. 

La CUP ha perdut 6 dels 10 diputats que tenia i es queda amb 4. Tot i això, pot ser una força decisiva per formar el nou Govern de la Generalitat de Catalunya, cosa que deixaria a l’oposició Ciutadans, que ha guanyat les eleccions amb 36 escons. Però, tot i la victòria per vots i escons, Cs té difícil formar un govern perquè la resta de forces constitucionalistes no conformen la majoria absoluta que necessita Inés Arrimadas per ser la presidenta de Catalunya.

Carles Riera ha valorat una clara victòria de l'independentisme on "el cop d'estat del 155 ha estat clarament derrotat" i que "la república de l'1-O ha guanyat clarament aquestes eleccions".

El cap de llista de la CUP no ha descartat entrar al Govern, però també ha posat ja les primeres condicions. Condicions sabudes i esperades tenint en compte el missatge de campanya i el tarannà dels cupaires: "L'única possibilitat és la unilateralitat. Si ERC i JxCat volen dialogar, els esperarem que tornin amb les mans buides". 

Ha remarcat que tenen "4 escons d'or" que "segueixen tenint la clau per configurar la majoria republicana" i que els "faran valdre". "El nostre compromís serà ferm i indefugible", ha conclòs Riera.

El cap de llista de la CUP ha respost a l'Estat espanyol davant la convocatòria d'eleccions i els fets de l'1-O: "Han posat totes les cartes i, amb totes les cartes, l'Estat no ha pogut guanyar". "Amb tota la repressió, la campanya de la por i les forces de l'estat, l'Estat no ha aconseguit guanyar el cop d'estat a Catalunya", ha rubricat Riera.

Riera ha fet autocrítica admetent que la CUP ha tret uns mals resultats: "La CUP ha quedat molt lluny dels seus objectius polítics i electorals". "El nostre programa electoral ha perdut suport, però no ens desdiem del nostre programa electoral i del nostre projecte polític. Seguirem treballant des de la lluita social, i sobretot dels ajuntaments", ha dit el cap de llista de la CUP. Que ha acabat proclamant: "Encara ens queda camí i lluita per fer vila a vila, poble a poble i ciutat a ciutat".