La CUP ha donat aquest dijous el tret de sortida a la seva campanya pel  al referèndum de l'1 d'octubre. Sota el lema "Sí, viure vol dir prendre partit", els anticapitalistes han defensat un referèndum sense adjectius i han advertit que no acceptaran "reinterpretacions" del resultat.

En un acte celebrat a la plaça Orfila de Sant Andreu, la diputada Eulàlia Reguant ha advertit que l'1 d'octubre no hi haurà dilacions. "No s'hi valen les reinterpretacions del resultat. Aquells que defensen el referèndum com a eina per crear un nou marc d'estesa, erren i traeixen", ha advertit Reguant en referència a alguns sectors de Junts pel Sí

"Els que volen aprofitar el resultat del referèndum per fer una mobilització més, erren i traeixen", ha avisat als comuns. Podem ha assegurat que, tot i que no donarà suport al referèndum perquè no el consideren vinculant, aniran a votar com a símbol de mobilització.

"Un referèndum porta inequívocament a un procés constituent, a la República catalana", ha seguit la diputada. Per a això, des de la CUP han reclamat l'aprovació de dues lleis diferenciades, una que serveixi per donar cobertura legal al referèndum i una llei de transitorietat jurídica per a "l'endemà del referèndum".

D'aquesta manera, els anticapitalistes han reivindicat la seva posició davant la preferència d'alguns sectors de Junts pel Sí per l'elaboració d'una única llei que permeti convocar un referèndum en un nou marc legal català. 

Des de la CUP consideren que la desobediència "és necessària per poder conquerir drets" i per això assumeixen "les reaccions d'un Estat demofòbic i autoritari" en forma de querelles o lleis impugnades.

El lema

Amb el lema de la campanya, "Sí, viure vol dir prendre partit", els anticapitalistes també han volgut fer una crida als comuns a participar en el referèndum. 

"La indiferència és el pes mort de la història, és la fatalitat", ha assegurat la portaveu del secretariat nacional, Núria Gibert, citant Gramsci i en referència a tots aquells que no prenen partit.

Així mateix, des de la CUP han reivindicat un procés constituent i han assegurat que viure vol dir feina digna, decidir-ho tot, o estimar la terra, entre d'altres.

Si vol dir   Sergi Alcàzar

Cartells reivindicant el lema de campanya de la CUP. Fotografia: Sergi Alcàzar

L'acte d'inici de campanya de la CUP s'ha celebrat en un ambient festiu, amb correfocs, un espectacle de teatre de Les lluites de Sant Andreu i un tast de cervesa artesana i coca de Sant Joan.