Junts podria perdre l'Ajuntament d'Olot (Girona) després de quatre anys de govern de l'alcalde i també guanyador de les eleccions d'aquest 28-M, Pep Berga: la CUP i ERC treballen en una entesa per configurar una majoria alternativa i ja han fet una primera trobada presencial en la qual han constatat que estan "en sintonia", tot i que la suma dels dos partits no arriba per aconseguir la majoria necessària d'onze regidors i els cupaires insten al PSC a sumar-s'hi per construir un tripartit d'esquerres per governar la ciutat. ERC, per la seva part, sosté que prioritza un govern independentista i, tot i que el seu soci principal és la CUP i valoren l'opció del tripartit liderat pels cupaires - els que han obtingut més vots dels tres -, si finalment no hi ha acord, donaran suport a Junts. 

La CUP i ERC s'han reunit presencialment aquesta setmana postelectoral per arribar a un acord. Després de les eleccions municipals del 28-M, els anticapitalistes tenen 4 regidors i ERC 2; les eleccions a Olot les va guanyar el partit a l'alcaldia, Junts, que en va aconseguir 8. El PSC, per la seva part, té 4 regidors. La majoria absoluta és d'11 regidors, és a dir, que si la CUP i ERC consoliden l'entesa i volen aspirar a una majoria alternativa, necessitaran inevitablement als regidors del PSC

La CUP pressiona al PSC a sumar-s'hi

Segons el candidat de la CUP a Olot, Jordi Gasulla, a la reunió amb ERC "va quedar palès la sintonia amb el programa i no hi va haver cap punt de discrepància" i, amb un total insuficient de 7 regidors entre les dues formacions, el cupaire ha afirmat que "el PSC és qui ha de decidir si està per fer un canvi de govern o prefereix la continuïtat de Junts". Segons Gasulla, els socialistes, als quals consideren com el seu "segon soci", han de triar entre "ser un agent actiu i fer propostes" o ser "un partit a l'oposició". Dilluns vinent, segons ha avançat Nació Garrotxa, hi haurà una primera trobada entre la CUP i el PSC per valorar l'escenari. En el cas que el tripartit tiri endavant, l'alcalde d'Olot seria Gasulla, ja que la CUP ha obtingut més vots que ERC i que el PSC.

ERC, disposats a apropar-se a Junts

Per la seva part, el líder d'ERC a Olot, Josep Quintana, que ha perdut dos regidors en comparació amb els anteriors comicis i s'ha convertit en quarta força, ha afirmat que només faran alcalde a un candidat independentista i, tot i que la CUP és el seu soci prioritari i estan explorant l'opció del tripartit amb el PSC per fer alcalde al caupaire Gasulla, en cas que l'entesa no funcioni, estan disposats a apropar-se a Junts i l'actual alcalde Pep Berga.  "Ens reunirem amb els dos partits. Però a l'hora de parlar per negociar govern, la primera opció que hem d'explorar és la CUP. Si això no és possible, mirarem si hi ha alguna altra opció. Hi ha la voluntat que Jordi Gasulla sigui alcalde i hem de valorar primer aquesta opció", ha afirmat Quintana.