La CUP no vol participar en un "mercadeig" ni en un "repartiment de cadires". Per això, com ja van fer a l'inici de la legislatura, votaran en blanc aquest divendres, quan toqui votar nova presidència del Parlament de Catalunya després que Laura Borràs hagi perdut l'acta. Una decisió que facilitarà que la presidència de la cambra recaigui en Junts per Catalunya i no en el PSC, que ha presentat la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, com a candidata. Els anticapitalistes han deixat clar que farien tot el possible "si hi hagués una possibilitat remota que la presidència caigués en mans del PSC o un partit del 155".

En roda de premsa al Parlament aquest dimarts a la tarda, la diputada Laia Estrada ha defensat que "farem vot en blanc, perquè no hem vingut aquí a repartir-nos cadires ni a participar en el mercadeig de càrrecs". I perquè no fan confiança "ni a ERC ni a Junts". És la mateixa posició que van adoptar quan Laura Borràs va ser elegida presidenta. En aquest sentit, Estrada no s'ha estat de recordar que Borràs ha perdut l'acta de diputada per una condemna per prevaricació i falsedat documental. I ha contraposat com la Mesa ha arribat "molt més lluny" en el seu cas d'allò que ella va fer amb el diputat cupaire Pau Juvillà.

Lluís Puig no podrà votar

Serà aquest divendres al migdia quan tingui lloc el ple del Parlament, amb un únic punt: la votació d’un nou president o presidenta del Parlament, després de deixar sense efecte l’acta de Laura Borràs. Es preveu que duri almenys una hora i mitja, en una votació que serà secreta per papereta. Això, segons fonts parlamentàries, impedirà que hi pugui votar el diputat juntaire Lluís Puig, exiliat a Brussel·les. No podrà, a diferència de la resta de plens i comissions, on s’habilita un mecanisme de vot delegat.

En el ple d’aquest divendres, segons fonts parlamentàries, també haurien de poder prendre possessió els dos nous diputats. El primer, Antoni Castellà, que substitueix Laura Borràs. La segona, Neus Ramonet, d’ERC, que substitueix Antoni Flores, que va morir als 60 anys, causant commoció a les files republicanes.

Les indemnitzacions, a debat

La setmana passada, la mesa del Parlament de Catalunya va retirar l’escó a l'expresidenta Laura Borràs després que el Tribunal Suprem denegués les cautelars. Aquest dimarts s'ha publicat al butlletí oficial de la cambra catalana. I s'ha acordat la tramitació de diverses iniciatives que busquen posar fi a les indemnitzacions que cobren els expresidents del Parlament en cessar de les seves funcions. La junta de portaveus ha acordat posar-los a l’ordre del dia del ple de la setmana que ve. Abans, divendres al migdia, hi haurà un ple específic per escollir nova presidència de la cambra, a l’espera del que decideixi fer Junts per Catalunya, si proposar un altre candidat o expressar la seva disconformitat.

En aquests moments, els expresidents, a més d’una pensió vitalícia quan es jubilen, tenen dret a percebre una assignació mensual del 80% del sou durant la meitat del temps en exercici del càrrec i amb un mínim d’una legislatura. Per tant, Borràs té dret a percebre una prestació de 8.055 euros mensuals, almenys fins que no es modifiqui la llei que ho regula.