La setmana passada, la Mesa del Parlament de Catalunya va retirar l’escó a l'expresidenta Laura Borràs després que el Tribunal Suprem denegués les cautelars. Aquest dimarts s'ha publicat al butlletí oficial de la cambra catalana. I s'ha acordat la tramitació de diverses iniciatives que busquen posar fi a les indemnitzacions que cobren els expresidents del Parlament en cessar de les seves funcions. La Junta de Portaveus ha acordat posar-los a l’ordre del dia del ple de la setmana que ve. Abans, aquest divendres al migdia, hi haurà un ple específic per a escollir nova presidència de la cambra, a l’espera del que decideixi fer Junts per Catalunya, si proposar un altre candidat o expressar la seva disconformitat.

En aquests moments, els expresidents, a més d’una pensió vitalícia quan es jubilen, tenen dret a percebre una assignació mensual del 80% del sou durant la meitat del temps en exercici del càrrec i amb un mínim d’una legislatura. Per tant, Borràs té dret a percebre una prestació de 8.055 euros mensuals, almenys fins que no es modifiqui la llei que ho regula.

Dimecres que ve, després de la sessió de control al Govern i el president de la Generalitat, hi haurà un debat a la totalitat —el primer tràmit— de les quatre propostes que hi ha en tramitació: dues de Ciutadans, una del PSC i una altra dels comuns. Els socialistes volen derogar la llei de l’estatut dels expresidents de la Generalitat (que també regula els expresidents de la cambra) amb una disposició transitòria per als expresidents que cobren actualment aquesta percepció, perquè passin a percebre el 20% en lloc del 80%. Els comuns plantegen suprimir aquesta indemnització en cas de sentència ferma per delictes vinculats a la corrupció. I Ciutadans demana suprimir-ho tot: als expresidents, als exconsellers i també als caps de l’oposició. Les quatre propostes es debatran conjuntament però es votaran per separat.

PSC i comuns: "No té cap sentit"

Sobre la proposta del PSC, la seva portaveu al Parlament, Alícia Romero, ha assegurat que si bé els presidents del Parlament “són persones que tenen una funció especial”, també ha recordat que ja tenen els beneficis de ser diputat. Segons ella, avui, la pensió vitalícia d’aquests càrrecs no té “cap sentit”.  Amb tot, també ha recordat que la voluntat del PSC era fer una modificació per lectura única, un fet que els partits independentistes van evitar. Des dels comuns, David Cid també ha defensat la seva proposta, argumentant que el seu objectiu és "acabar amb els privilegis" d'aquests excàrrecs.

Lluís Puig no podrà votar

Aquest ple tindrà lloc dimarts, dimecres i dijous de la setmana que ve. Abans, però, el ple tornarà a reunir-se. Serà aquest divendres al migdia, amb un únic punt: la votació d’un nou president o presidenta del Parlament després de deixar sense efecte l’acta de Laura Borràs. Es preveu que duri almenys una hora i mitja, en una votació que serà secreta per papereta. Això, segons fonts parlamentàries, impedirà que hi pugui votar el diputat juntaire Lluís Puig, exiliat a Brussel·les. No podrà a diferència de la resta de plens i comissions, on s’habilita un mecanisme de vot delegat.

En el ple d’aquest divendres, segons fonts parlamentàries, també haurien de poder prendre possessió els dos nous diputats. El primer, Antoni Castellà, que substitueix Laura Borràs. La segona, Neus Ramonet, d’ERC, que substitueix Antoni Flores, que va morir als 60 anys, causant commoció a les files republicanes.