La diputada de la CUP Mireia Vehí ha avisat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "d'aquí a dos anys hi haurà un referèndum a Catalunya" i que "vagi pensant si farà el mateix que el PP" davant de l'1-O. Vehí ha denunciat que justament les paraules d'aquest dimecres al Congrés per part de Sánchez hagin estat "les mateixes que va dir Mariano Rajoy" fa quatre anys, quan va assegurar que no se celebraria un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. La diputada de la CUP l'ha respost citant l'exdiputada anticapitalista Anna Gabriel: "Referèndum o referèndum". En la mateixa línia, Vehí ha lamentat que la proposta del president espanyol sigui "pa i circ" i un "viatge al passat", basat en "l'esperit de la Constitució".

"No estem als anys noranta", li ha contestat la diputada al Congrés, que ha afirmat que el que necessita Catalunya és "un referèndum, l'amnistia i polítiques socials transformadores".

 

Dirigint-se al president Aragonès, Vehí li ha demanat que comenci a preparar un referèndum pel 2023: "Tenim dos anys per posar-nos a treballar perquè ja veu que la via del PSOE no passa en cap cas per la via democràtica".

No de Sánchez

La compareixença de Pedro Sánchez davant del Congrés estava convocada oficialment per informar del Consell Europeu. Però el president espanyol ha agafat la qüestió catalana per les banyes, informant en primer lloc dels indults als presos polítics i del diàleg amb la Generalitat. L’endemà de la reunió amb el president Pere Aragonès a La Moncloa, el dirigent socialista ha volgut ser clar i català: “No hi haurà referèndum d’autodeterminació excepte que aconsegueixin convèncer tres cinquenes parts del Congrés. El PSOE mai no acceptarà aquesta mena de derivada”. Així ho ha promès als qui puguin tenir "reserves" cap a la mesura de gràcia. També ha garantit que "s'aplicarà sempre que sigui necessari".