El diputat de la CUP, Carles Riera, constata el malestar amb ERC i Junts i considera que les relacions amb el Govern actual estan trencades: "S'ha acabat el bròquil. Ja fa dies que es fa evident que davant la dimissió del govern de la Generalitat, l'alternativa és de la gent d'esquerres i independents, davant la no resposta tampoc de l'Estat, l'alternativa és nosaltres i estem per defensar les institucions", en declaracions a Aquí Cuni de SER Catalunya.

Una de les pedres a la sabata ha estat el nou decret del català a l'escola. "S'han apartat de les negociacions perquè han apostat pel PSC. La nostra alternativa era la de la immersió i el pitjor no és això sinó que han ignorat la comunitat educativa. S'ha apostat pels socialistes", afegeix Riera. Cal recordar que el Govern aprovarà un decret llei perquè entri en vigor abans de la data límit, fixada aquest dimarts pel TSJC, per complir la sentència del 25% de castellà. El decret llei té previst argumentar la necessitat extraordinària i urgent d'aprovar-lo per l'exigència de comptar amb temps suficient del marc normatiu necessari per afrontar la preparació del pròxim curs escolar. 

Objectiu: municipals 2023

Tots els partits estan prenent posicions amb la mirada posada a les municipals del 2023. La jugada de la CUP també segueix aquest camí. Precisament, dissabte passat, la militància de la CUP de Barcelona es va reunir per començar a preparar la seva candidatura i van participar en el debat del document que perfila detalls d'aquest projecte, titulat 'Proposta base per a la conformació d'una candidatura per a les eleccions de 2023 a Barcelona'. Des de la CUP, critiquen que, amb l'actual model, la ciutat s'ha convertit en un "parc temàtic de la marca Barcelona del turisme de masses". En aquest sentit, veuen "paradoxal" que Barcelona en Comú estigui en contra del projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern, però en canvi siguin partidaris de la celebració de la Copa Amèrica a la capital catalana, que tindrà lloc el 2024.

A un any dels comicis municipals, l'enquesta de Feedback per a ElNacional.cat recull que la CUP podria tornar a tenir representació al consistori. El sondeig il·lustra una forquilla dels 0 —com fins ara— als 2 regidors. L'any 2019, els cupaires van quedar lluny d'entrar a l'Ajuntament, aconseguint un 3,89% dels vots. Ara, l'enquesta apunta que podrien arribar al 5,13%. La CUP ja va tenir grup municipal a Barcelona durant la legislatura 2015-2019. Aleshores, el partit va obtenir 3 edils i va assolir el 7,4% dels sufragis.