El candidat d'Esquerra Republicana (ERC), Ernest Maragall, repetiria victòria electoral i tindria de nou opcions per aconseguir l'alcaldia de Barcelona si les eleccions municipals se celebressin ara mentre que l'actual alcaldessa i dirigent dels comuns, Ada Colau, recularia de la segona a la tercera posició a favor dels seus socis del PSC a l'actual govern municipal. Encapçalats per Jaume Collboni —si no hi ha canvis—, els socialistes serien segona força. Aquests són els resultats d'una enquesta elaborada per Feedback per a El Nacional i que es publica just quan falta només un any per a la celebració de les pròximes eleccions municipals i en un escenari de màxima incertesa. El sondeig revela que hi ha desig de canvi polític entre els barcelonins davant l'esgotament del projecte de Colau i el seu govern —una àmplia majoria dels enquestats creu, de fet, que no tornarà a repetir com a alcaldessa—, si bé, la incertesa és molt elevada tant per l'estreta cursa que mantenen pel lideratge electoral ERC, el PSC i els comuns com per les incògnites sobre candidatures clau com la de Junts per Catalunya després de la renúncia de la seva fins ara cap de llista, Elsa Artadi. 

VOL2  III . 1  CAT Projecció electoral d’eleccions municipals

El sondeig es basa en 500 enquestes telefòniques realitzades a Barcelona entre el 10 i el 19 de maig passats. La participació calculada és del 66,80% (66,17% als comicis del 2019) D'acord amb les dades resultants, ERC mantindria els 10 regidors assolits a les municipals del 2019 o n'hi sumaria 1 (10-11). Els republicans millorarien el seu percentatge de vot, d'un 21,37% a un 22,20%. El PSC seria la segona llista més votada, amb 9 escons (pujaria 1) i passaria d'un 18,41% a un 19,87%. Per contra BComú en baixaria 2, de 10 a 8. Els d'Ada Colau van empatar a regidors amb la candidatura d'Ernest Maragall tot i quedar per darrere en vots. Si el 2019 van obtenir un 20,74% dels sufragis, ara perdrien 2,7 punts, i es quedarien amb un 18,04%.

El quart lloc seria per a Junts per Catalunya, amb una forquilla de 4-5, és a dir, que perdrien un regidor o es quedarien igual (10,55% dels vots). Val a dir, que el partit independentista ha de triar nou candidat després de la marxa d'Artadi. Ciutadans, que el 2019 va concórrer en coalició amb la plataforma liderada per l'ex primer ministre francès Manuel Valls, patiria una severa patacada, reduint els seus efectius de 6 a 3 (7,83% dels vots). Els mateixos que obtindria la formació d'ultradreta Vox, que irrompria a l'Ajuntament per primera vegada amb 3 llocs i un 7,13%. El PP, que actualment té 2 regidors, podria quedar fora de l'ajuntament (0-2) amb un 4,83% dels vots, segons el sondeig de Feedback. A la inversa, la CUP, que ara no hi té representació, podria quedar-se de nou fora o assolir 2 llocs. Els anticapitalistes, que obtindrien un 5,13% dels vots, podrien recuperar 2 dels 3 regidors que van obtenir als comicis del 2015. L'enquesta dibuixa, doncs, un escenari d'elevada fragmentació electoral, amb fins a 8 opcions polítiques que podrien obtenir representació municipal, dues més que als comicis del 2019 (Vox i la CUP).

Quines aliances serien possibles per governar Barcelona?

Colau, a pesar de no ser la candidata més votada, va revalidar l'alcaldia després de les eleccions del 2019 gràcies al suport decisiu de 3 regidors del grup de Valls —a banda dels de BComú i el PSC— que, d'aquesta manera, van impedir que Barcelona tingués un alcalde d'una formació independentista, ERC. Ara ha transcendit que aquesta estranya maniobra es va produir mentre el CNI espiava les negociacions per formar el nou govern municipal amb idèntic objectiu. El ple de Barcelona el formen 41 regidors, per la qual cosa, la majoria absoluta per a la investidura en primera votació és de 21 vots. Amb les dades de l'enquesta a la mà, la formació de govern es complicaria de nou extraordinàriament. Maragall necessitaria o els comuns o el PSC a més d'un tercer grup —Junts o la CUP— per obtenir l'alcaldia. I l'actual tinent d'alcalde Collboni hauria de sumar també, a més dels comuns, una tercera força —Junts— o quedar a mercès d'una segona operació Valls i ser investit amb vots de l'espanyolisme explícit i/o l'extrema dreta. Això no obstant, si els socialistes fan el sorpasso als comuns, com apunta el sondeig, tindrien més opcions de recuperar l'alcaldia. 

Colau, alcaldessa per tercera vegada?

Malgrat que en alguna ocasió Colau havia anunciat que l'actual seria el seu últim mandat, el cert és que l'alcaldessa ha confirmat aquesta setmana que tornarà a ser la candidata dels comuns a les municipals de l'any que ve. En tot cas, el clima que revela el sondeig de Feedback és de ganes de canvi al govern de la capital catalana, la qual cosa beneficia les opcions d'Ernest Maragall. Així, a la pregunta de si creu que Ada Colau tornarà a ser alcaldessa de Barcelona, un contundent 63% dels enquestats respon que no perquè considera "necessari" el canvi. Per contra, un 29,6% creuen que sí que ho tornarà a ser perquè "no té alternativa". Val a dir que un 59,3% dels enquestats que es declaren votants dels comuns opten per aquesta resposta, igualment com el 43% dels que van votar el PSC. Finalment, un 7,4% dels enquestats no ho sap.  

Fitxa tècnica:
  • Àmbit de l’estudi: Barcelona.
  • Univers: Població major de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya
  • Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixos (75%) i mòbils(25%).
  • Mostra: 500 enquestes.
  • Quotes: proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat, (2) sexe i (3) control per districtes de la ciutat.
  • Condicions estadístiques: marge d’error total possible de +4,47%, per una població infinita (cens d'1.142.444 persones), amb un nivell de confiança de 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el dimarts 10 al dijous 19 de maig de 2022.
  • Realització: Feedback