La CUP s’ha avingut finalment a negociar la moció del Parlament que reitera la declaració rupturista del 9 de novembre però adverteix que haurà d’incloure els principis de desobediència i unilateralitat, segons asseguren fonts del grup parlamentari.

Precisament al voltant d'aquests eixos ha girat l’acte organitzat pels cupaires aquest matí sota el lema Sense por al Fossar de les Moreres de Barcelona, en suport als càrrecs electes que es veuen requerits per l’Audiència Nacional arran l’aprovació de mocions en suport a la declaració del 9-N.

“Sense desobediència no hi ha independència i a exercir aquesta independència no hi tenim cap por”, ha insistit repetidament el diputat Benet Salellas en la seva intervenció.

No és de la CUP

Regidors cupaires vestits amb samarretes de color rosa amb el lema de l’acte escortaven Salellas mentre assegurava que la declaració rupturista que es va aprovar el 9-N al Parlament no és una declaració de la CUP sinó un “exercici de consens de l’independentisme parlamentari”. “Si la CUP hagués volgut fer una declaració tindria un redactat molt diferent al que té la declaració del 9-N”, ha reblat.

El diputat ha recordat que la declaració aprovada el 9 de novembre al Parlament i que el Tribunal Constitucional ha declarat nul·la parla de desobediència a aquest tribunal i a totes les instàncies espanyoles, i d’unilateralitat.

Aquestes són les línies vermelles de les converses que la CUP manté amb JxSí en relació a la moció que s’haurà de votar al ple que comença dimecres al Parlament. Tot i que en un primer moment van advertir que no acceptaven tocar ni un punt d’aquell text, ara s’avenen a negociar esmenes, però en el benentès que els eixos de la declaració del 9-N, desobediència i unilateralitat, han de quedar preservats. És a dir, que no es podrà tocar cap dels elements essencials d'aquell text.

Després de les converses que els darrers dies han mantingut els dos grups en relació a aquest tema, dilluns se celebrarà la primera reunió formal per intentar consensuar les esmenes. De moment, però, JxSí encara no ha redactat la seva proposta, que es negocia dins del grup.

La Mesa del Parlament va acceptar tramitar el text condicionant-ne la votació davant del ple al fet que s'hi incloguin les esmenes necessàries per evitar xocar amb la resolució del TC. No obstant, fonts cupaires asseguren que no acceptaran rebaixar-ne el contingut, i que abans d'això no es votarà el text.

Manifestació el 7 de maig

Els actes que la CUP ha presentat aquest matí per fer costat des del carrer als càrrecs municipals implicats en les actuacions judicials per la declaració del 9-N es tancaran amb una manifestació el 7 de maig a Barcelona per reclamar desobediència per la independència.

"La Justícia espanyola és tan salvatge que fins i tot aquells que han intentat ser els millors de la classe en obeir la legalitat espanyola i el mandat de la troica, fins i tot aquests. corren el risc de ser arrossegats", ha retret Salellas, en referència implícita a Artur Mas, per la qual cosa ha cridat a participar en els actes de mobilització totes aquelles persones que se sentin compromeses amb el projecte independentista.

Precisament, després que divendres els Mossos van repartir de nou requeriments de l'Audiència a diferents Ajuntaments, la CUP ha reclamat un cop més a Interior que el cos català renunciï a exercir les seves funcions de policia judicial.