Cap partit ni entitat independentista no es pot atribuir el que va passar als carrers durant la Diada. Aquest és l'avís a navegants que ha volgut llançar la CUP aquest dimarts. La seva diputada al Parlament, Laia Estrada, ha volgut felicitar el conjunt de l'independentisme "per la demostració de força exhibida a la Diada", que va combatre "la desorientació generalitzada, els intents de desmobilització i els interessos partidistes d'uns i altres". Ara bé, l'anticapitalista també ha assenyalat que "aquests centenars de milers de persones van sortir al carrer per a reclamar la independència, no per a avalar cap estratègia política concreta".

"Tant entitats com partits cometrien un greu error si es posessin en aquest marc. La gent es va mobilitzar perquè la Diada no fos un fracàs, per demostrar que hi ha una majoria social per la independència i que no defalleix", ha sostingut Laia Estrada en roda de premsa a la cambra catalana. I ha reiterat: "L'ANC cometria a un error si arribés a la conclusió que la mobilització és un aval a la seva estratègia. Junts cometria un error si arribés a la mateixa conclusió. O ERC cometria un error si pensés que les absències responen a les seves crides de desmobilització".

En aquest context, els anticapitalistes denuncien el moment de bloqueig "per totes parts" que viu Catalunya. Per una banda, de l'Estat espanyol, "mitjançant la repressió i la negació permanent de drets". Per altra banda, un bloqueig "per l'actitud i l'acció política d'aquest govern autonòmic, que ha aparcat l'agenda independentista i l'agenda de transformació social". Laia Estrada ha defensat que que "cal obrir un nou cicle polític de defensa de la sobirania en tots els camps", que passa per donar respostes valentes a les crisis econòmica i ecològica i per "confrontar-nos" amb l'Estat espanyol. "No hi ha dreceres ni receptes màgiques, ni aquella consigna de de la llei a la llei de 2017 o aquesta proposta de taula de diàleg", ha rebutjat. "No hi ha cap altre camí que entendre el procés d'autodeterminació com una autèntica revolta política", ha reblat.

 

Poca confiança en els pressupostos

Aquest mateix dimarts, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha presentat el sostre de despesa, primer pas per a la confecció dels nous pressupostos de la Generalitat. De moment, els anticapitalistes asseguren que no han rebut cap trucada, malgrat ser considerats socis preferents. Però tampoc no confien gaire en els comptes públics que en puguin sortir. "No tenim data per reunir-nos, però les polítiques no responen a fer front a les urgències del país ni a l'emergència climàtica, sinó que formen part del projecte polític de Foment", ha assegurat Laia Estrada, que ha recordat que ells exigeixen un "gir de 180 graus" en la legislatura.