A diferència del que havia succeït en anteriors legislatures, quan la investidura havia estat pendent dels tempos de la CUP, aquesta vegada els anticapitalistes han estat els primers a garantir el seu suport al candidat a president. Fa setmanes que van tancar un acord amb ERC i ara apressen els republicans a fer el mateix amb Junts. "Ja no és que anem tard, és que anem tardíssim". 

Durant una compareixença al Parlament, el diputat Xavier Pellicer ha confirmat que mantenen les vies obertes de negociació amb els dos partits i que en les últimes setmanes han mantingut trobades, també a tres, amb republicans i junters, durant les quals s'ha avançat en matèria de polítiques de seguretat i ordre públic. Amb tot, els cupaires lamenten la lentitud negociadora entre ERC i Junts i els recorden que "la triple crisi social, econòmica i política" necessita "respostes urgents". Posen com a exemple els més de vint desnonaments que es van produir a Barcelona la setmana passada. 

En aquest sentit, reclamen que la cimera de Lledoners d'aquest dimarts "serveixi per arribar a un acord que doni resposta a les necessitats urgents de país". Per a la CUP és imprescindible que uns i altres acabin amb el "tacticisme" i les lluites "partidistes" per "sortir de l'atzucac". 

El salt al govern

Sobre la possibilitat verbalitzada per totes dues parts els darrers dies d'explorar la viabilitat d'un govern sense Junts per Catalunya, els anticapitalistes han explicat que "l'opció que Junts es quedi fora" tampoc no els sembla malament. És a dir, que donarien suport a la investidura d'Aragonès, si fos el cas. Això sí, preguntats per la possibilitat d'entrar al govern si Junts cau de l'equació, Pellicer ha deixat clar que per ara, "l'acord de mínims" que han subscrit amb ERC "és suficient per iniciar la legislatura però per a res més". 

Si bé la CUP manté la porta oberta a fer el salt al govern d'Aragonès, això no passaria d'entrada, sinó que s'estudiaria més endavant. El document que van pactar fa setmanes amb els republicans inclou una revisió de l'acord a l'equador de la legislatura, el 2023, quan el president se sotmetrà a una qüestió de confiança. Seria llavors quan els anticapitalistes podrien repensar-se el seu rol. 

A la imatge principal, els diputats de la CUP al Parlament. / S. Alcàzar