L'oposició fa d'oposició. El Govern ja s'ha posat mans a l'obra per intentar fer possible la candidatura pels Jocs Olímpics d'Hivern 2030. Però com que no podrà fer-ho sense abans impulsar una consulta al territori afectat, primer ha de treballar en aquest aspecte. És per això que el Consell Executiu ha aprovat avui un decret llei per introduir una modificació a la llei de consultes populars no referendàries, que és la normativa que ha de permetre a la Generalitat promoure una consulta en més d'un municipi, una comarca o una vegueria. Ara bé, aquesta modificació no planteja alterar l'àmbit de la consulta, que continua circumscrita a l'Alt Pirineu i l'Aran. Aquesta mesura del Govern ara haurà de ser votada pels grups parlamentaris. Això passarà en el ple de la setmana que ve, i alguns partits ja comencen a deixar clara la seva posició.

Avui ho han fet els socialistes i els comuns. La portaveu del PSC a la cambra catalana, Alícia Romero, ha avisat que rebutjaran la proposta en el ple: "Si porten a modificar la llei, ho votarem contràriament", ha explicat. De fet, els socialistes no creuen que la consulta sigui ni tan sols necessària, i afirmen que només complicarà la candidatura. "Governar és decidir. Si el Govern està d'acord amb la candidatura, ha de tirar endavant la proposta i no fer una consulta que compliqui la mateixa candidatura".

 

També els comuns s'han mostrat contraris a la modificació, però amb arguments diferents. El portaveu dels liles al Parlament, David Cid, ha declarat que votaran negativament perquè la mesura només es fa amb la vista posada en la consulta dels Jocs d'Hivern. Cid ha revelat que el seu grup ja es va reunir amb el Govern i que van demanar com a "única condició" per aprovar la modificació que la consulta inclogués tres comarques més: el Solsonès, el Ripollès i el Berguedà. El portaveu dels comuns ha lamentat que no hagin rebut resposta de l'executiu, i també ha instat la CUP a plantar-se com faran ells.

El vot dels cupaires, en dubte

Ara bé, els anticapitalistes encara no han decidit com es posicionaran la setmana que ve quan la modificació es porti al Parlament. El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha reconegut que li sembla correcte fer consultes en el sentit pel qual aposta el decret, però ha evidenciat que la formació vol, com els comuns, incloure el Solsonès, el Ripollès i el Berguedà a la consulta. "Ja es veurà si aquesta inclusió ve associada a la votació amb el decret o no", ha advertit.

La modificació del Govern

Fins ara, la llei de consultes populars no referendàries preveia que les consultes d'àmbit nacional es fessin a tot el territori i les de caràcter local se circumscrivissin a l'àmbit municipal, comarcal o de vegueria. Amb la reforma es podran fer consultes d'un àmbit que superi el municipi, la comarca o la vegueria. Segons la portaveu del Govern, cap altre marc legal permetria tirar endavant aquest procés en el termini previst. Patrícia Plaja ha assegurat que la pregunta serà "clara, directa i de resposta sí o no", la consulta arrencarà a principis d'estiu, durarà un dia, la votació serà políticament "vinculant" i "seran els territoris els que tindran l'última paraula sobre els Jocs".