La CUP ja té sobre la taula la candidatura de consens de l'exdiputat cupaire Quim Arrufat per optar a la renovació del secretariat nacional (SN) que va saltar pels aires a mitjans de juny, amb dures crítiques dels dimissionaris vers la majoria de la formació anticapitalista. El termini per presentar candidatura, tant col·lectiva com individual, finalitzava ahir a la nit i tot indica que probablement només hi haurà aquesta opció.  

Arrufat, que ha estat una de les veus més respectades en el món cupaire, ha aconseguit articular i liderar una llista d'11 persones de consens, entre les quals hi ha també el regidor de la CUP a Girona, Lluc Salellas, germà del diputat Benet Salellas, a més de la regidora de Figueres, Natàlia Sánchez, entre d'altres, com ara la biòloga i número 4 per Girona a les eleccions catalanes, Elisabet Punset. També hi ha Eduardo Cáliz de la CUP Barcelona, Juanma Rojas de la CUP de La Garriga, Dani Corpas de la CUP de Sant Celoni i Núria Gibert de la CUP de Sant Cugat, entre d'altres.

Segons fonts de l'esquerra anticapitalista, Arrufat ha aconseguit tancar una candidatura en la qual "no hi ha ningú amb carnet ni de Poble Lliure ni d'Endavant", els dos corrents que més han marcat perfil en qüestions com ara la investidura o no de Mas i el debat dels pressupostos. 

El fet que no siguin militants dels corrents, segons aquestes mateixes fonts, i que la candidatura s'hagi forjat des del territori fa pensar que obtindrà sense problemes el suport del 65% de la militància, el mínim que marca la ponència organitzativa sorgida de l'assemblea nacional d'Esparreguera del 22 de maig.

El secretariat nacional de la CUP està format per 15 persones, per tant, a més de la candidatura col·lectiva d'11, s'han de presentar candidatures individuals per escollir els altres 4 membres que falten. Ara mateix, els que optarien a aquesta opció serien Laura Rafecas,  Xevi Generó i Hugo Alvira, que repetirien en el SN, a més d'Òscar Simon, segons expliquen veus cupaires.

Ara bé, també opten a aquesta opció individual diversos dels suplents de la llista de Quim Arrufat. Un fet que, segons interpreten veus internes, representa una maniobra per "controlar" tot el SN. 

Aquest divendres s'oficialitzaran les candidatures. Malgrat que el termini acaba ahir a la nit, es deixen un parell de dies per si hi hagués alguna incidència tècnica. Un cop aquestes siguin formalitzades, durant la segona quinzena de juliol es presentaran a les assemblees territorials. Llavors, durant la primera setmana d'agost, els militants les podran votar per primera vegada de manera telemàtica. 

Els noms definitius dels nous membres del secretariat nacional de la CUP es coneixeran el dia 7 d'agost.