La diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada ha advertit ERC que podria trencar l'acord de governabilitat que van signar, si la voluntat dels republicans és "estabilitzar" l'Estat i no aposta per la via de la confrontació que també van pactar.

"El que no farem és facilitar la governabilitat a Catalunya si el que estem fent és facilitar aquesta governabilitat perquè es faciliti la governabilitat a l'Estat. No volem ser crossa d'aquest procés d'estabilització", ha destacat en una entrevista a Europa Press.

Tot i que no dona per trencat l'acord, no li agrada per on s'està avançant, i ha afegit que el que van signar "no és un acord d'estabilitat de dos anys" sinó un document que els compromet a donar estabilitat en la mesura que es compleixi el seu contingut.

Segons Estrada, hi haurà diferents escenaris i situacions que requeriran una avaluació contínua d'aquest acord per veure si la CUP segueix facilitant la governabilitat a ERC i Junts, socis de Govern.

La CUP veu passos en la part programàtica de l'acord amb ERC, en matèria de serveis públics, drets socials, ambiental i laboral, però els preocupa el vessant estratègic del pacte, que preveia "un enfocament de legislatura de confrontació amb l'Estat, compatible amb el fet que ERC seguís explorant la seva aposta per la taula de diàleg".

El Rei i Sánchez

 

"No tenen gaire concordança amb aquest enfocament de confrontació les escenificacions que hem vist del president assistint a esdeveniments amb la patronal espanyola, el Rei i amb el president de govern espanyol" en diferents ocasions, ha lamentat.

Així, considera que en les primeres oportunitats que hi ha hagut per dur a terme "una confrontació, un xoc de legitimitats o de sobirania amb l'Estat, no s'ha produït", i ha posat com a exemple el suport in extremis d'ERC al decret llei dels interins de Govern espanyol o la posició dels republicans en matèria d'energies renovables.

Més enllà d'ERC, Estrada ha assegurat que també els preocupa el paper de Junts, després de retreure que el partit de Jordi Sànchez els va acusar d'arribar a un acord fluix amb els republicans sobre autodeterminació, i que ara no facin pinça amb la seva formació "per trencar amb aquest paper d'estabilitzador que pot tenir ERC amb el govern espanyol".

Per Estrada, el suport de Junts a l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona demostra que, a la pràctica, defugen de la confrontació i "s'estan posant bé en aquest paper d'estabilitzador de Govern, i, per tant, del règim del 78".

També ha condicionat el suport de la CUP als pressupostos catalans del 2022 a l'enfocament que es doni a la legislatura i als números que els presentin, però ha deixat clar que no tenen cap obligació de votar-hi a favor.

Estrada ha explicat que podran donar suport als comptes si el Govern busca la confrontació amb l'Estat i l'avanç del procés d'independència i si respon a les necessitats socials i a la millora de les condicions materials de la majoria de la població: "Si és així, hi serem. Si és per fer el contrari, amb nosaltres no poden comptar-hi. No volem que comptin amb nosaltres, que es busquin altres socis", ha afegit.

Sobre si estan disposats a negociar els pressupostos generals de l'Estat (PGE), ho ha rebutjat perquè "significaria tenir un paper de facilitar l'estabilitat de l'Estat".