Ràpida resposta de la CUP a l'acord entre PSC, ERC, Junts i Comuns sobre el català a l'escola. Els anticapitalistes, que en cap moment han participat de les negociacions per elaborar la llei ad hoc, consideren que en el nou text pactat l'única "innovació" que s'incorpora respecte a la reforma de la llei de política lingüística és el fet de reconèixer la cooficialitat del castellà a les escoles i el seu caràcter de llengua curricular, el que segons el diputat Carles Riera és una altra manera de dir que el castellà "és la llengua vehicular"

"Amb això acaben amb la immersió lingüística i s'aplanen davant la sentència del TSJC", ha dit el diputat de la CUP en un vídeo compartit a les xarxes socials. De fet, tan bon punt s'ha conegut la proposta, des de les xarxes oficials del partit han considerat que PSC, ERC, Junts i comuns "han marejat a tothom per acabar pactant el mateix", introduint el castellà com a llengua vehicular. El text que han presentat els partits aquesta tarda a contrarellotge fixa que el català és la llengua vehicular, i que "l'ús curricular i educatiu del català i del castellà han d'estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i projectes educatius". 

Justament poc abans d'anunciar-se l'acord del Parlament, ha sortit al faristol la diputada cupaire Laia Estrada, que ha recordat com la seva formació s'havia obert a negociar aquest acord sempre que no signifiqués un retrocés pel català i sempre que la comunitat educativa pogués participar de les converses. En la seva intervenció, ja ha alertat que segons els textos que havien rebut per part dels quatre partits, el castellà es reconeixia com a llengua d'aprenentatge.

Qüestió de confiança

Més enllà del català, una altra qüestió que ha abordat Estrada aquest dimarts des del faristol és la qüestió de confiança que va pactar ERC amb la CUP en l'acord d'investidura de Pere Aragonès, que a hores d'ara sembla ser paper mullat. Els republicans han volgut desfer-se d'aquest examen​ sota l'argument que els anticapitalistes ja no van facilitar l'aprovació dels pressupostos i que per tant l'acord d'investidura quedava malmès, però la CUP insisteix en la necessitat que el president de l'executiu passi per aquesta prova: "No és per acontentar a la CUP, sinó per un exercici d'honestedat d'Aragonès davant del país i perquè es vegin els suports veritables que té. A la CUP se'ns anomena socis preferents però després hi ha els efectius, i tot això es podria posar de manifest en una qüestió de confiança", ha sostingut la diputada.

Aquesta intervenció ha arribat aquest dimarts a la tarda poques hores després que Aragonès, al costat del vicepresident Jordi Puigneró, hagi fet balanç d'un any de Govern. El president ha descartat la moció de confiança mentre que Puigneró ha apostat per aprovar els pressupostos de l'any vinent amb la CUP. Però els anticapitalistes estan molt lluny del Govern i és que consideren que l'executiu només està duent a terme "polítiques continuistes" que no serveixen per avançar en el procés cap a la independència ni fer un gir cap a l'esquerra, i consideren que el Govern està negociant les polítiques amb els partidaris de l'agenda del retrobament, en referència al PSC i comuns, com ha passat aquesta mateixa tarda amb l'acord sobre el català.