Falta una setmana pel debat de política general al Parlament i les ferides entre els socis de Govern continua ben obertes. Fins al punt de llastrar la resta d’activitat política. Això és el que denuncia la CUP, que considera que darrere d’aquestes “picabaralles” i “pugnes de poder” només s’hi amaguen la manca de propostes. De fet, en el ple de la setmana que ve, els anticapitalistes volen portar-hi “propostes de consens” a la societat, que van des de l’eix nacional fins a la creació d’una “elèctrica pública de veritat”. Perquè també veuen insuficient la proposta feta pel president Pere Aragonès en aquest últim punt.

“El Govern està entorpint el debat de política general amb batalles partidistes absolutament buides”, ha denunciat el diputat Xavier Pellicer en roda de premsa aquest dimarts. És per això que, en un context de “crisis múltiples”, els cupaires reclamen deixar enrere “les picabaralles i les pugnes de poder” i posar al centre “les necessitats de la gent d’aquest país”. En aquest sentit, Pellicer ha lamentat que el que fan ERC i Junts és “amagar la manca de propostes i valentia”.

Quin paper jugarà la CUP en aquest debat? Segons ha explicat Pellicer, presentar “propostes de consens i majoritàries” a la societat catalana, com ara l’aturada de qualsevol desnonament o la creació d’una farmacèutica o una elèctrica públiques per “recuperar sobiranies en àmbits clau”. De la mateixa manera, també traslladaran una proposta per a avançar en l’eix nacional, incloent-hi l’àmbit internacional, “per a aconseguir el dret a l’autodeterminació i la independència”. De moment, però, no han entrat en més detalls.

Elèctrica pública insuficient

Davant la proposta d’una elèctrica pública per abastir edificis públics feta pel president Aragonès, els cupaires creuen que “pot ser una primera pedra” però que és “absolutament insuficient” i veuen més propera a una comunitat elèctrica. El diputat ha assenyalat que aquesta iniciativa “ni garanteix l’accés a la llum ni fa front a la màfia de les elèctriques”. Per això ells proposen una empresa d’energia pública que s’encarregui tant de la generació com de la distribució i comercialització d'electricitat, ocupant l’espai de l’”oligopoli” d’Endesa, Iberdrola i Naturgy. Pellicer ha recordat que a dia d’avui la factura de la llum representa fins al 10% de les despeses de les famílies catalanes.

 

Cinc anys del 20-S

Més enllà de l’actualitat política, el diputat de la CUP ha aprofitat per recordar l’efemèride del 20-S, els cinc anys des que la policia espanyola va entrar al Departament d’Economia i a la seu dels anticapitalistes. Pellicer ha denunciat un cop més que en aquest últim cas ni tan sols tenien ordre judicial. I ha reblat l’homenatge: “Fa cinc anys que pensem que la societat catalana va descobrir com combatre un Estat antidemocràtic que volia impedir votar, desbordant-lo als carrers i plantant-los cara. Vam expulsar la Policia Nacional de carrer Casp i ho tornarem a fer els cops que faci falta”.