Plantar cara a la sentència. És el que considera la CUP que cal fer contra l'ultimàtum que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat a la Conselleria d'Educació per complir amb la sentència que imposa el 25% del castellà a les aules catalanes. Segons la diputada anticapitalista Laia Estrada, el conseller i el Govern no han volgut fer ni volen fer front a aquesta sentència, i ha criticat el titular d'Educació de ser "dur i inflexible amb els docents, i conciliador i pactista amb els que volen liquidar la llengua catalana". 

Per la formació anticapitalista és imprescindible que ERC "prengui la iniciativa i deixi d'amagar-se rere els claustres i els equips directius", i ha acusat els republicans de fer una iniciativa política consistent a "pactar amb el PSOE una modificació de la llei de Política Lingüística per introduir el castellà com a llengua". Així ho ha dit en relació a l'acord pel català que han pactat PSC, ERC, Junts i Comuns, que pretén fugir dels percentatges i que reconeix, efectivament, el castellà com a llengua d'ús a les escoles.

Aquesta modificació de llei està paralitzada des de finals del mes de març. La van proposar els quatre grups i va crear un fort rebuig social, per la qual cosa Junts va acabar posant el fre de mà i va dir que no ho aprovaria fins existir més consens. De moment no hi ha data per la seva aprovació, malgrat PSC, ERC i Comuns insisteixen que és més urgent que mai aprovar-ho. Avui mateix la republicana Marta Vilalta ha demanat a Junts que sigui responsable i avanci en aquest acord i no el sacrifiqui a les disputes internes de la seva formació.

La CUP en canvi exigeix la retirada immediata d'aquest acord, i reivindica la seva iniciativa que proposava el català com a única llengua vehicular a les aules: "Sense estat propi és difícil defensar el català, però renunciar a plantar batalla com està fent el Govern, és permetre que liquidin la immersió i que surti gratis i sense conseqüències polítiques. Davant la falta de de determinació fixem totes les nostres esperances en el conjunt de la comunitat educativa, docents, famílies, estudiantat i la majoria social del país que considerem que està compromesa amb la defensa de la llengua". 

 

Ahir tan bon punt va sortir l'auto del TSJC, el conseller Cambray va assegurar que el seu Departament presentaria un recurs de reposició contra ell, i també va voler enviar un missatge de tranquil·litat als docents, assegurant que no haurien de canviar res. Per la CUP, la gestió del conseller no és suficient, i és per això que tornen a demanar la seva dimissió o bé que el president de la Generalitat Pere Aragonès el cessi.