Pressió a Junts. Tot plegat després que la setmana passada, la formació de Carles Puigdemont ajornés novament l'acord pel català pactat entre el PSC, ERC, Junts i Comuns. Malgrat que la intenció de les quatre formacions era tirar endavant la modificació de la Llei de Política Lingüística a principis d'abril (després de l'acord assolit a finals de març), tampoc ho farà en el ple d'aquesta setmana al Parlament. I és que la setmana passada, la Junta de Portaveus va decidir no incloure'l al calendari. El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, havia proposat a la reunió que aquesta qüestió s'abordés ja, però cap altre grup parlamentari s'hi va sumar, després que Junts tornés a demanar més temps per a arribar a una decisió sobre el seu posicionament i que hi hagués consens social. Situació similar va passar a la Junta de Portaveus de fa tres setmanes, quan cap partit va demanar d'incloure-ho perquè no hi havia acord amb Junts. Així doncs, és la tercera vegada des que es va anunciar l'acord a final del mes de març que s'acaba posposant, i és que Junts ja va recular des d'un inici quan va veure el rebuig social que aixecava la iniciativa.

A aquest fet ja van respondre el PSC i els Comuns per lamentar la paràlisi de l'acord i la impossibilitat de tirar-lo endavant a causa de l'oposició de Junts. I ara, amb l'ultimàtum del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ha imposat al Govern aplicar el 25% de castellà a les aules en els pròxims 15 dies, les dues formacions han reaccionat sumant pressió als de Carles Puigdemont per fer possible aquest acord del català com abans possible. La diputada dels socialistes, Esther Niubó, ha remarcat que ells aposten per complir la sentència judicial del TJSC, però ha manifestat que l'acord per modificar la Llei de Política Lingüística "permetia complir-la amb més flexibilitat i aplicant criteris pedagògics essencials". Així, s'ha dirigit directament a Junts per a criticar la formació: "Va decidir anteposar els seus interessos i aquest és el resultat de no fer política", ha dit per Twitter.

La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, també s'ha pronunciat a la mateixa xarxa social i, en el seu cas i a diferència del PSC, ha carregat amb duresa contra la sentència del TSJC. "Amenaça de posar data de caducitat al nostre model d'escola pública catalana", ha criticat. I a continuació ha assenyalat a Junts, de forma indirecta i sense mencionar-los, però amb l'objectiu de remarcar la importància de tirar endavant l'acord del català que la formació està paralitzant. "S'ha acabat el temps de les excuses i els partidismes: cal activar ja l'acord del Parlament per protegir les escoles de les ingerències judicials", ha advertit. Aquest mateix matí també s'ha pronunciat Esquerra Republicana sobre tot plegat, i ha culpat les disputes internes dels de Carles Puigdemont: "Les disputes internes d'un espai en concret no haurien d'hipotecar debats del país com és el de la defensa de la llengua catalana, perquè seria irresponsable. Esperem que ben aviat es pugui superar la situació interna de Junts".

Termini de 15 dies

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès avui una interlocutòria en la qual requereix al Departament d’Educació que “compleixi de forma immediata” la sentència del 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, que va dictar la mateixa secció 5a de la sala contenciós administratiu del TSJC. Aquesta decisió és conseqüència de la legitimació, en opinió del tribunal, de l’associació Asamblea Escuela Bilingüe que en va sol·licitar l’execució forçosa. Això no obstant, dos dels cinc magistrats del tribunal han expressat, en un vot particular, que no s'havia d'haver acceptat l'entitat com a part. El tribunal ha desestimat la sol·licitud d’execució forçosa del partit ultra Vox i d’alguns diputats del Parlament per manca de legitimitat. Es dona la circumstància que l’Advocacia de l’Estat havia demanat al tribunal que abans d’executar, avalués si la Generalitat amb les dues reformes anunciades donava compliment a la resolució del 2020 i ratificada pel Suprem el 20 de gener passat.

En concret, el tribunal ordena: “Requerir al conseller d’Educació de la Generalitat per tal que, en el termini màxim de 15 dies, dicti les instruccions i estableixi les garanties de control de les mateixes que s’escaiguin als efectes que al sistema educatiu de Catalunya tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata l’ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determinin, que no podran ser inferiors al 25% en un cas i l'altre; utilització que inclourà com a mínim la docència de la mateixa llengua i la d’una altra assignatura o matèria de caràcter troncal o anàleg, i  que informi el Tribunal en el mateix moment que finalitzi el nou termini d’execució sobre les mesures adoptades i el grau de compliment d'aquestes".