ERC va moure’s ahir per a intentar salvar els pressupostos de la Generalitat, esmenant una moció del PSC i obrint-se a estudiar l’impuls de la B-40. Un gest que no ha acabat de satisfer el PSC, que reclama un compromís molt més ferm. Enmig de tot això, se situa la CUP, que avui ha volgut fer una denúncia: “Aquesta esmena obre de forma clara la porta al Quart Cinturó, una porta que fins ara estava tancada”, ha assegurat la diputada Montse Vinyets. En aquest sentit, els anticapitalistes han acusat el Govern de “plegar-se a l’agenda del PSC per perpetuar-se al poder”. El també diputat Xavi Pellicer ha promès una oposició frontal al projecte, en la seva condició de sabadellenc: “El Vallès no està en venda. Hem aturat el Quart Cinturó contra Convergència, contra el PSC i si cal ho farem contra ERC”.

En roda de premsa aquest dimarts al migdia al Parlament, Xavi Pellicer ha carregat contra el suport dels republicans a macroprojectes que consideren que no han de tirar endavant: “Ja donava suport a l’ampliació de l’aeroport, a un macrocasino a Tarragona i ara sembla que obre la porta al Quart Cinturó”. En aquest sentit, ha acusat tant ERC com els socialistes de “tractar el Vallès com a moneda de canvi”. I ha disparat especialment contra el Govern Aragonès: “És un Govern que no escolta, no acorda i no compleix. Un Govern dèbil, un mal Govern, un Govern que per mantenir-se en el poder costi el que costi pot saltar-se l’ètica i fer-li un vestit a mida al PSC, encara que sigui d'esquena al territori”.

En els mateixos termes s’ha expressat Montse Vinyets, portaveu de la CUP a la comissió de Territori del Parlament, que ha criticat que aquest moviment del Govern “forma part de l’agenda del retrobament” del govern espanyol a Catalunya. I ha advertit: “Ens sembla que en una situació de crisi climàtica, econòmica i energètica no té cap sentit”.

El PSC refreda

La contraproposta d'ERC no agrada al PSC. Amb la intenció de fixar l'atenció sobre un dels principals esculls que ara mateix impossibilita un acord pels pressupostos, els socialistes van presentar una moció per al ple d'aquesta setmana que busca refermar el suport del Parlament per la construcció del Quart Cinturó entre els municipis de Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès. El text demanava "fer efectiu, dins del primer semestre de 2023, el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord", i urgia el Govern a entomar "l'execució de les obres". Davant d'aquesta ofensiva, ERC va respondre dilluns, i sobre la botzina, amb una esmena al text del PSC, que aigualia les seves exigències i reduïa la pressió, demanant "acordar" el conveni d'acord i finançament durant el primer semestre de 2023, i obrint la porta a explorar "totes les propostes de millora viaria possibles", això sí, sense descartar la B-40. Segons els republicans, la voluntat és mirar de trobar el punt que condueixi a l'ampli consens polític i també territorial al voltant de la mobilitat al Vallès Occidental.