La diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel ha afirmat que acceptarien una proposta del Govern central sobre un referèndum per tal que els catalans decidissin el seu futur polític, però confia poc que ho plantegi. En una entrevista a Europa Press, Gabriel també ha volgut afegir que "l'acceptarien com a bo" en cas que fos proposat, però que continuaran per la via de la unilateralitat si aquesta proposta no arriba.

La diputada de la CUP també ha deixat clar que la seva formació descarta revisar el punt d'encaix entre Catalunya i Espanya amb el concepte de la plurinacionalitat, que Pablo Iglesias va proposar al líder socialista Pedro Sánchez.

Així doncs, Gabriel no acceptaria una solució a mitges. "Si el que es posa sobre la taula és un referèndum que es pugui celebrar a Catalunya amb una pregunta binària, clara, perquè la gent pugui finalment exercir el dret a dir Sí/No vull un Estat independent serà benvingut", ha afegit la cupaire.

La solució arriba tard

Gabriel creu que la lògica democràtica hauria estat fer un referèndum a "l'inici del procés", i ha recordat que això és el que la CUP pretenia, però ha remarcat que "això a l'Estat espanyol no es pot fer".

Per aquest motiu ha assegurat que es van plantejar les eleccions catalanes "com a plebiscitàries" i que és d'acord amb els resultats d'aquell 27S que van voler emprendre una legislatura excepcional per "realitzar un referèndum; en aquest cas, de ratificació de totes les coses que s'han anat fent."