La CUP ha alertat que una setantena d'activistes, la immensa majoria independentistes, estan amb "risc real" d'entrar a presó en les pròximes setmanes per culpa de les acusacions particulars exercides per la Generalitat. En una roda de premsa des del TJSC, la candidatura anticapitalista ha denunciat aquesta situació i ha acusat JxCat i ERC de "covardia política" per no revertir-la.

La candidata a la presidència de la Generalitat, Dolors Sabater, ha exposat una sèrie de mesures "antirepressives" per "acabar amb aquesta connivència de la Generalitat". Aquestes mesures es resumeixen en la retirada de totes les acusacions particulars contra activistes, la correcta identificació dels agents de Mossos i policies locals, deixar d'aplicar la llei Mordassa -tal com va aprovar el Parlament- i la dissolució de la Brigada Mòbil i l'ARRO de la policia catalana.

Sabater també ha reclamat fer un seguiment millor de totes aquelles denúncies posades per agressions racistes, xenòfobes, homòfobes i masclistes, i abandonar el camí de la "militarització" de la policia per passar a tenir-ne una de "comunitària al servei de la ciutadania". Per últim, Sabater ha reivindicat la candidatura de la CUP-Guanyem com a garantia antirepressiva per la inclusió a les llistes d'activistes repressaliats com Adrian Sas, condemnat a tres anys de presó per les protestes durant el primer aniversari de l'1-O, Marcel Vivet, encausat per protestar contra la manifestació de Jusapol, i Blanca Serra, una activista antifranquista detinguda en fins a quatre ocasions entre el 1977 i el 1982.

Per la seva banda, Xavier Pellicer, portaveu d'Alerta Solidària i número 4 de la CUP per Barcelona, ha assegurat que "és fals" que la Generalitat estigui obligada a personar-se contra persones denunciades pels Mossos. "No hi ha cap precepte legal que obligui la Generalitat a presentar acusacions particulars", ha afirmat. 

Per a Pellicer, aquestes acusacions són "fruit de certa covardia ,perquè en lloc de perseguir els forts persegueixen els dèbils, que són les bases independentistes". El portaveu d'Alerta Solidària també ha explicat que la involucració de la Generalitat es deu a "una tradició de persecució de la dissidència" per part de "l'espai convergent".

Una desena de repressaliats, a les llistes

A més, més d’una desena d’activistes repressaliats formaran part de les quatre llistes electorals amb què la CUP-UNCPG concorrerà a les eleccions del 14 de febrer, entre els que destaquen la cap de llista per Tarragona Laia Estrada, el cap de llista per Lleida Pau Juvillà i el cap de llista per Girona Dani Cornellà, així com Lluna Berlanga, Queralt Casoliva, Ylènia Morros, Aina Llotje, Ivan Altimira, Montse Venturós, Edgar Fernández, Bernat Lavaquiol, Maria Puig, Ignasi Sabater, Eloi Güell i Anna Gabriel, que ocuparà el lloc 83.