La CUP arriba al 12-M en hores baixes. La formació anticapitalista es trobava enmig d'un profund procés de refundació, iniciat després de la desfeta a les eleccions municipals, quan Pere Aragonès va anunciar la nova convocatòria a les urnes per escollir un nou Parlament. Malgrat les dificultats que això suposa, però, la CUP encararà el 12-M amb la intenció de superar els resultats del 2021, quan va obtenir nou diputats. I per fer-ho, situarà al centre de la seva campanya electoral una estratègia amb dues prioritats entrellaçades que suposaran un "canvi de rumb": revertir el retrocés nacional per avançar cap a la independència i transformar el model econòmic per satisfer les necessitats de la majoria.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Pel que fa a la qüestió nacional, fonts de la CUP lamenten que el govern de Pere Aragonès (tant en coalició amb Junts com en solitari) ha permès l'agenda del retrobament iniciada per Pedro Sánchez, amb una política "subsidiària" a l'Estat. Així, ha cedit davant el "procés de recentralització" espanyol. "La Generalitat hauria de ser un bastió, però no està complint", han lamentat les mateixes fonts. I, des d'un punt de vista econòmic, asseguren que l'executiu català també ha permès l'impuls dels macroprojectes i de grans infraestructures "de la mà del PSC més negacionista climàtic i més de dretes de la història". En aquest sentit, les fonts cupaires critiquen que el govern d'Aragonès ha cedit davant "els interessos dels grans empresaris", entregant-se així a un model econòmic depredador que "destrueix el territori, mercantilitza les necessitats bàsiques i empobreix la població".

"El 12-M és el moment per escollir si volem continuar amb les polítiques que ens han portat a la situació actual, en què es planifica per afavorir uns pocs, o si ha arribat el moment de canviar de rumb i satisfer les necessitats de la majoria de la població", han argumentat des de la CUP. És per això que, durant la campanya electoral, es farà un important èmfasi a oferir per a la població una "nova economia catalana" que permeti transformar el model actual. En aquest aspecte, no hi ha gaires novetats. Els cupaires prioritzaran algunes polítiques concretes com són la renda bàsica universal, una energètica pública, una distribuïdora pública, l'expropiació dels pisos buits de grans tenidors, la regulació dels lloguers o no enviar els Mossos d'Esquadra als desnonaments. "Són coses que hem anat repetint, i que ara emmarquem en la nova economia catalana", han explicat.

Economia i independència, entrellaçades

Ara bé, aquestes prioritats econòmiques aniran estretament vinculades amb la realitat nacional del país i l'objectiu de la independència. Així, la CUP considera que les mesures "no tenen cabuda en el règim del 78", i per tant és indispensable la independència si volen arribar a implementar-se. Alhora, la defensa d'aquestes propostes pot servir per alimentar els arguments per a la sobirania nacional respecte de l'Estat. En definitiva, dues prioritats (el canvi de model econòmic i la independència) que van entrellaçades i es retroalimenten. "La nova economia catalana ens permet avançar la necessitat d'independència, i amb la independència podrem desplegar la totalitat de les nostres eines", han conclòs.