El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns que accepta i entoma de bon grat una legislatura lligat a Carles Puigdemont si "el preu a pagar" és "el retrobament". El líder socialista ha tornat a insistir que l’amnistia és una mesura per la “convivència”, per superar el “trauma” patit a Catalunya l’any 2017; i ha tornat a opinar que si Alberto Núñez Feijóo no hagués depès de Vox i sí de Junts per sortir investit president del govern espanyol, hauria impulsat una llei d’amnistia per a independentistes. Sánchez també ha estat preguntat sobre si arribaria a dimitir en cas que el Tribunal Constitucional tombés la llei d’amnistia, però ha evitat contestar aquesta pregunta, argumentant que com a president del govern espanyol la seva “responsabilitat” és ser “prudent”. "El temps posarà les coses al seu lloc", ha repetit per enèsima vegada, assegurant que amb l'amnistia tornarà a passar igual que amb els indults: crit al cel de la dreta, però acceptació de la ciutadania espanyola al cap d'un temps. 

"La meva política territorial la definiria com empetitir el recel i l'odi, i que guanyi el retrobament; si és el preu a pagar, ho donaré per ben invertit", ha respost Pedro Sánchez aquest dilluns quan, en una entrevista a Telecinco, se li ha preguntat sobre la seva dependència amb Carles Puigdemont, i la possibilitat que Junts per Catalunya i també Esquerra Republicana mantinguin sobre la taula grans exigències per al PSOE després d'haver-se aprovat la llei d'amnistia. Així, ha reiterat que si —probablement— la llei d'amnistia tira endavant, ho farà amb una majoria de 178 diputats, una majoria parlamentària que fa inqüestionable la mesura. Les "virtuts" de l'amnistia, ha dit, són "l'aposta per la convivència i el retrobament de la societat catalana".

Sánchez ha posat un exemple econòmic més que recent per justificar la seva política de desinflamació del conflicte entre Catalunya i Espanya, i ha assenyalat que a Barcelona hi ha hagut uns grans resultats en pernoctacions hoteleres aquest passat pont de la Constitució i la Puríssima. "Això no passava el 2017", ha dit. "I no és cap abstracció, perquè apostar per la convivència i deixar enrere el passat i el trauma del 2017 porta conseqüències positives en termes de desenvolupament econòmic", ha justificat.

Comissió de treball per negociar amb el PP

Paral·lelament, Pedro Sánchez ha avançat quins seran els socialistes que formaran part de la comissió de treball per acordar amb el PP una renovació del Consell General del Poder Judicial, així com abordar la reforma del finançament autonòmic, ara que els populars controlen bona part del mapa de les CCAA a conseqüència dels resultats del 28-M. Formaran part de l'equip negociador la número dos del PSOE i vicepresidenta quarta de l'executiu espanyol, María Jesús Montero; l'exlehendakari i actual portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López; i el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, que també és membre de la Comissió Executiva Federal del partit. En aquestes trobades amb el PP, els socialistes també volen abordar la reforma de l'article 49 de la Constitució, en la qual es parla de 'persones disminuïdes'.

El president espanyol s'ha mostrat "obert" a escoltar propostes del PP de cara a la necessària renovació del CGPJ, que ja fa més de cinc anys que està caducat a causa de la negativa dels populars de renovar els seus membres, en un òrgan on hi ha majoria de vocals conservadors. Aquest dilluns la Moncloa ha ofert al gabinet d'Alberto Núñez Feijóo tres dates per a la reunió amb Sánchez, la primera de la legislatura, amb la finalitat d'encaixar agendes i formalitzar-la abans de finalitzar l'any: dues abans de Nadal i una abans de Cap d'Any. Els populars, però, han demanat primer saber de "què" parlaran abans de fixar el "quan". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!