Han esperat fins a l'últim moment però els ultres de Blanquerna ja comencen a ingressar a presó. Aquest dijous farà un mes que l'Audiència de Madrid va donar de termini fins a principis de desembre perquè els deu condemnats per l'anomenat 'cas Blanquerna' ingressin voluntàriament a presó, després que el Tribunal Constitucional no admetés el seu recurs d'empara. 

El primer en ingressar a la presó va ser Tomás Bor, el qual va ser detingut i conduït a la presó fa uns mesos. Ara bé, actualment ja es troba en tercer grau. Quatre mesos després d'ingressar a presó, Bor va sol·licitar el tercer grau i ja pot sortir de la presó durant el dia per tornar-hi només a dormir. 

Els vincles familiars d'un dels condemnats

El següent en començar a complir condemna ha estat Íñigo Pérez de Herrasti, militant d'Aliança Nacional quan es van cometre els fets de Blanquerna. Segons van informar alguns mitjans, Pérez de Herrasti va ingressar a la presó aquest dimarts. El condemnat, que és el més gran de tots, té més de 60 anys, és germà de María Pérez de Herrasti y Urquijo, la dona de l'exministre d'Educació Íñigo Méndez de Vigo. Aquest, a més de titular d'Educació, també va ser portaveu del govern de Mariano Rajoy, secretari d'Estat per la Unió Europea i diputat del PP al Congrés.

A més de cunyat de l'exministre Méndez de Vigo, Íñigo Pérez de Herrasti també és cosí segon d'un altre exministre del PP, Pedro Morenés, titular de Defensa durant el primer govern de Mariano Rajoy, i de Borja Prado, president d'Endesa. 

"Defensar la unitat nacional"

Precisament fa poc més de quinze dies, el líder del partit minoritari neonazi Democràcia Nacional i un dels condemnats per l'assalt a Blanquerna, Pedro Chaparro, va assegurar que a Espanya "està perseguit defensar la unitat nacional", tot i que per a l'ultra, "no és cap delicte i ho tornaria a fer".

També va dir que "els presos polítics som nosaltres (els assaltants de Blanquerna)", en referència als presos polítics independentistes. Va llegir un discurs en una roda de premsa celebrada des de l'Hospitalet de Llobregat on va afirmar proclames espanyolistes com: "Catalanitat és espanyolitat" o "No ens enganyen, Catalunya és Espanya". El neonazi Chaparro també va tenir temps per carregar contra la justícia espanyola que, segons ell, "té una doble vara de mesurar amb els presos del procés que han entrat per una porta i han sortit per l'altre".

 

Foto principal: L'exterior de la Llibreria Blanquerna a Madrid / Nicolas Tomás