La delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha enviat una carta al president del Parlament, Roger Torrent, en la qual mostra la seva queixa per unes paraules del secretari primer de la Mesa, Eusebi Campdepadrós (JxCat), sobre la Policia Nacional, que segons el seu parer són una "ofensa en tota regla".

Es refereix a la invitació que tant ella com el subdelegat del Govern espanyol a Tarragona van enviar a personalitats i càrrecs institucionals per invitar-los a l'acte protocol·lari amb motiu del patró de la Policia Nacional el pròxim 22 de novembre. Una invitació que el secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós (JxCat), va respondre a través d'una carta, en la qual rebutjava assistir a aquell acte, al·ludint a les "càrregues violentes i injustificades" de la Policia Nacional el passat 1 d'octubre i qualificant aquest cos de "forces d'ocupació".

En la missiva, la delegada recorda que des que ella està en el càrrec s'ha regit per les màximes de "respecte institucional, obertura i diàleg". "Crec fermament que les institucions de les quals som representants i dipositaris de la voluntat de tots els ciutadans hem de donar exemple, tant en les nostres relacions com en els nostres comportaments, respectant les lògiques diferències ideològiques i polítiques, però sense caure en desqualificacions ni faltes de respecte", assenyala Cunillera.

Una ofensa en tota regla

Per a Cunillera, la resposta de Campdepadrós "no s'adequa als mínims estàndards de respecte institucional, per no dir que representa una ofensa en tota regla, en qualificar el cos com a 'força d'ocupació'". "Aquesta afirmació -prossegueix- respon més a una actuació com a membre d'un determinat partit que a un membre d'una Mesa del Parlament, que ha de representar el conjunt de ciutadania i respectar la resta d'institucions".

La delegada es refereix llavors a la polèmica sorgida la setmana passada al Parlament arran de les picabaralles i xocs dialèctics a l'hemicicle entre diversos diputats, uns fets sobre els quals ella ha dit "estar d'acord" amb Torrent, quan aquest va recordar als grups que "la discrepància i el desacord polític pot donar lloc a debats intensos, però mai ser una excusa per traspassar les mínimes normes de respecte exigibles".

Encara que Cunillera admet que les "diferències polítiques i ideològiques són profundes", ha advertit que la situació política "requereix més que mai actituds de respecte i recerca d'entesa i diàleg".

"Per això aprofito per reconèixer l'esforç i tarannà que habitualment has exhibit com a president del Parlament i t'animo que aquesta sigui la via de les relacions institucionals i no les sortides de to o els estirabots partidistes que veiem en d'altres actituds", sentencia la dirigent.