El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha condicionat aquest dissabte l'inici de la negociació amb l'Estat a l'aprovació d'una llei d'amnistia per als presos polítics empresonats per l'1-O: "L'única condició per iniciar la negociació amb l'Estat és l'amnistia".

En aquest sentit, Cuixart, en una entrevista a la revista El Temps, ha valorat que "la legislatura de la repressió ha d'acabar amb l'aprovació d'una llei d'amnistia". Per a això, ha indicat que encara s'està a temps perquè els grups parlamentaris l'aprovin "immediatament".

Jordi Cuixart Omnium - Maria Contreras CollJordi Cuixart a la seu d'Òmnium Cultural / Maria Contreras

Més gent a la presó

"Des d'Òmnium Cultural sempre tindrem tota l'empatia del món cap aquelles persones que escullin prioritzar les sortides personals, però ho tinc molt clar que hi haurà més gent que entrarà a la presó" per conviccions polítiques i ideològiques, ha advertit Cuixart que ha remarcat: "Hem de ser un exemple per a les generacions futures".

A més, ha considerat que el moviment independentista, des dels partits a les organitzacions o entitats, no poden abandonar la via antirepressiva: "No ens podem desorientar constantment amb els cants de sirena de l'Estat".

D'altra banda, ha reconegut que no creu que Europa forci Espanya a asseure's a negociar. Ara bé, des del seu punt de vista, si Europa condemna a Espanya per empresonar la seva dissidència política, això suposaria no només una "reparació moral", sinó que també s'hauria d'"aprofitar l'efecte pedagògic que pot tenir sobre el conjunt de la ciutadania, tant la catalana com la resta d'Espanya."

A més, el president d'Ómnium ha exposat que espera que també es condemni a Espanya per no haver investigat la violència perpetrada per les seves forces de seguretat durant el referèndum de l'1-O. "Ha infringit clarament tots els tractats internacionals que té signats. Més de 1.000 ferits i cap condemnat: això és molt greu."

En ser preguntat sobre si tornaria a repetir els fets de l'1-O de 2017 -pels que és a la presó-, Cuixart ha defensat que té "tot el dret del món a continuar lluitant per una societat millor i més justa, i per la república catalana".