El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha concedit una entrevista al diari italià La Stampa. Preguntat sobre com ha viscut l'evolució del procés l'últim any, Cuixart assegura que "la repressió de l'Estat ha produït l'efecte d'ampliar el consens de l'independentisme". El líder d'Òmnium explica que a la presó, primer a la de Soto del Real de Madrid i després a Lledoners, al Bages, li arriben cartes de persones contràries a l'independentisme però que "li confessen que estan en contra del seu empresonament". 

Tot i que Cuixart assegura que la situació política de l'últim any a Catalunya "ha provocat divisions entre els dos partits que ocupen el Govern", JxCat i ERC, "la base social és ara més àmplia del que ho ha estat mai". Aquesta actualment inclou ciutadans contraris a un procés d'autodeterminació però que veuen amb bons ulls "que ens permetin el dret a votar". 

Durant els mesos que Cuixart i Sànchez han estat en presó preventiva, han vist el canvi de color del govern espanyol. Però no els repercuteix directament, considera Cuixart. "Els populars i el PSOE no han volgut mai parlar del referèndum", argumenta al diari italià. Tot i així, es seguirà demanant el referèndum al govern espanyol perquè "la història no ha acabat", explica Cuixart. 

El líder d'Òmnium espera que des de l'exili i mitjançant el Consell per la República, el president Carles Puigdemont els ajudi a "internacionalitzar la causa" i a "sensibilitzar la Unió Europea".