"La legalitat no pot ser la cotilla per impedir que la societat avanci". Així ho ha sentenciat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en una entrevista a Catalunya Ràdio on ha demanat als comuns que posin fi a l'ambigüitat i als alcaldes del PSC de l'àrea metropolitana que cedeixin locals per al referèndum. 

"Demanem als comuns que estiguin a l'alçada del moment històric", ha dit Cuixart, emfatitzant el fet que el més important és "que els representants públics es posin al servei de la ciutadania i es deixin de mirar de reüll".

En aquesta entrevista també s'ha parlat de l'Operació Catalunya; "Denunciem que l'estat és autoritari. L'obvietat que fets com l'Operació Catalunya queden impunes", també ha recordat que gràcies a Mediapro podran difondre el documental Las cloacas del interior

Segons el president d'Òmnium, dins la Constitució espanyola hi ha suficient marge de maniobra per poder-hi encabir un referèndum, però només si hi hagués voluntat per part de l'Estat espanyol; "Si hi ha una voluntat política de Rajoy, el referèndum s'hauria de poder fer. Hi ha suficient maniobrabilitat".

També s'ha mostrat tranquil pel que fa a la participació l'1 d'octubre; "Són franca minoria els que a Catalunya estan en contra de la celebració del referèndum". I pel que fa a l'obertura dels col·legis electorals en algunes ciutats perquè ell "no voldria estar a la pell d'aquests alcaldes i alcaldesses de l'àrea metropolitana que s'alineen amb l'Estat", en al·lusió als del PSC.

Finalment, ha recordat que "L'Estat no escatimarà esforços per impedir la celebració del referèndum" i que "utilitza la política de la por perquè sap que sortirem a votar". Per acabar ha volgut llençar un missatge d'ànims per demanar un últim esforç perquè ha advertit que venen dies complexos on "s'hauran de fer esforços", però que tot i això "L'1-O serà un tsunami democràtic".