El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha posat veu a una carta de Jordi Cuixart a l'acte del 50è aniversari del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. El missatge subratlla la relació històrica entre la defensa de la llengua i els drets civils. Cuixart ha dit que ‘’Òmnium va néixer per salvar els mots i ara toca salvar les llibertats’’. 

L'acte ha estat marcat per l'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, cosa que l'organització dels premis ha qualificat d'"aberració democràtica’’. "Qui sap durant quants anys el president d’Òmnium haurà de comunicar per carta la decisió del jurat. Ni ho sabem, ni ens fa ja cap por", diu Cuixart en la carta. 

La filla de Josep Maria Benet i Jornet, Carlota Benet, ha estat l’encarregada de llegir el manifest en nom de tots els guardonats. "Empresonar un representant cultural atempta contra la promoció de la diversitat cultural i l’humanisme, els fonaments d’Europa. Cap estat de dret pot justificar un judici polític a la democràcia, als drets i les llibertats bàsiques de la ciutadania catalana, espanyola i europea", ha llegit Benet.

La declaració ha estat signada pels guardonats d'enguany: Josep Vallverdú, Josep Maria Espinàs, Joan Francesc Mira, Feliu Formosa, Jaume Cabré, Josep Massot, Ramon Pelegero i Sanchis (Raimon), Joan Veny, Maria-Antònia Oliver, Isabel-Clara Simó i Quim Monzó.