Avui fa 43 anys de la mort de Franco i 400 dies que Jordi Cuixart, president d'Òmnium, és a la presó. Des de Lledoners, el líder independentista ha recordat que avui la repressió a l'estat espanyol continua més viva que mai. 

En una carta Cuixart ha reiterat que la unitat de tot el sobiranisme "és una prioritat impossible de demorar ni un sol dia més". Per això legitima la desobediència civil i la resistència no violenta com a "eines per a transformar la societat i exercir el dret a l’autodeterminació".

Cuixart, que ja va viure el 20-N de l’any passat a la presó Soto del Real, assegura que "el judici a la democràcia és una esmena a la totalitat del Règim del 78". Remetent-se als anys de dictadura, "com feia el franquisme", apunta que "volen que la llibertat i la democràcia es podreixin a la presó". "Però som memòria, dignitat i coratge", esperança. 

A l'escrit també fa referència a la presència de l'extrema dreta que creix en àmbits polítics i socials a Espanya i al món. "Després de 400 dies empresonat amb el company Jordi Sànchez, sabem que mantindrem la mateixa resposta col·lectiva que va trobar el feixisme al segle XX", assegura. I conclou: "No passaran!". 

Escriure la història

Cuixart, a la seva carta, emplaça als catalans a deslliurar-se de pors o retrets. "Si els homes i dones que ens van precedir van estar disposats a donar-ho tot en situacions molt més adverses, ens correspon fer exactament el mateix", considera el president d'Òmnium.