El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que “sense la declaració d'independència, no hi haurà cap mediació internacional”. Així s'ha expressat en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, en ser preguntat pels propers passos que hauria de fer el Govern després del referèndum de l'1 d'octubre.

Segons Cuixart, perquè la comunitat internacional s'avingui a començar la negociació cal primer haver fet la declaració unilateral d'independència. El president d'Òmnium ha fet aquestes declaracions a tres dies del ple de dimarts, quan està previst que el president Carles Puigdemont comparegui al Parlament per explicar els efectes de l'1-O.

"Ens trobem en aquest estadi després de l'1-O. Sabem que sense que la mediació internacional la declaració d'independència tindria poc recorregut, però també sabem que sense la declaració no hi haurà cap mediació internacional. És com el peix que es mossega la cua", ha valorat. Ara estem més enfortits que mai i és clau donar sortida a la Llei del referèndum, amb les modulacions que siguin necessàries", ha continuat el president d'Òmnium Cultural, que ha pronosticat que la declaració d'independència "serà més d'hora que tard". 

Pel que fa a la manifestació espanyolista convocada per aquest diumenge, el president d'Òmnium ha assegurat que està "molt content" de la convocatòria, però ha demanat que "hi ha d'haver respecte per tothom".