Després de 73 dies a presó cautelar, Jordi Cuixart ha escrit una carta al periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez. "Fa dos mesos que vam entrar a Soto del Real amb en Jordi [Sànchez]. Encara no ens deixen anar perquè diuen tenir dubtes del que podríem fer", diu el president d'Òmnium Cultural en la missiva, publicada al diari Ara. "És obvi, però, que això no té ni cap ni peus; ells tenen els tancs, un exèrcit, i nosaltres, en canvi, unes profundes conviccions democràtiques arrelades en el diàleg i la no-violència".

Cuixart comença la carta citant pensador nord-americà Henry David Thoreau, autor de La desobediència civil (1849). Un amic que el va anar a visitar a la presó va preguntar-li què hi feia allà tancat, i Thoreau va respondre: "Què ho fa que tu no hi ets?". I el líder de l'entitat sobiranista afegeix: "Aquesta és la gran diferència entre l’època del pensador nord-americà i el nostre avui. A Catalunya, avui el compromís és col·lectiu. Units en la diversitat però més units que mai".

"Ens avala la història i 56 anys d'Òmnium Cultural no són pocs", reivindica Cuixart, que recorda alguns moments compartits amb David Fernàndez. "Recordo el dia que et vaig acompanyar al jutjat per haver denunciat les amenaces feixistes que vaig aprendre que és normal que tinguem por", assegura.

"I ara, a les vuit, quan arribi a la cel·la, trobaré el llibre d’en Gil Matamala sota el coixí, al costat del mocador groc de la Txell que em porta sort", conclou el líder de l'entitat sobiranista. "Així doncs, coratge i sort. I una esperança infinita en què aviat ens podrem tornar a abraçar tots plegats".