Jordi Cuixart ha fet un parèntesi aquest dimarts en la seva contundent retirada de la primera línia pública. L'expresident d'Òmnium, que actualment viu a Suïssa, ha rebut a Barcelona la medalla Carrasco i Formiguera que concedeix la fundació de Demòcrates, i ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida a la unitat de l'independentisme, ha advertit que els represaliats mereixen que el procés no perdi l'esperança i ha subratllat que Catalunya és un país capaç de reviscolar de les cendres.

"Quan parlàvem de lluites compartides, en realitat només té sentit si ho fem junts, plegats, sinó perdrem tants matisos que no podrem avançar", ha advertit l'expresident d'Òmnium que ha subratllat que "ningú ha fet res sol".

Esperança

Cuixart ha advertit que aquest procés polític "va d'esperança" i que cal mantenir-la per les persones que encara pateixen la repressió com els exiliats, entre els quals ha citat els exiliats Carles Puigdemont, Toni Comin i Lluís Puig. "Totes les persones que avui encara pateixen la repressió, i el conjunt de la societat, mereixen que no perdem l'esperança", ha emplaçat.

En aquest punt ha subratllat que la construcció nacional de Catalunya n'entén molt d'adversitats, però que cal no oblidar la capacitat de Catalunya per remuntar. "Som molt bons a remuntar, som un país capaç de reviscolar de les cendres tantíssimes vegades que encara avui no entenem com és que parlem la llengua amb estats tan poderosos com l’espanyol i francès i l’estem parlant per aquesta voluntat de persistir, de romandre en el concert de nacions i aportar la nostra diversitat", ha reblat.

Castellà: "Cal reconciliació"

Des de les primeres files de l'acte, la cúpula de Demòcrates, amb Toni Castellà, al capdavant ha reunit representants de Junts, entre els quals Laura Borràs i l'exsecretari general de Junts i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez; representants d'ERC, com el president de l'AMI, Jordi Gaseni, i de la CUP, a més de representants del Consell per la República. Ha presentat l'acte la dirigent de Demòcrates Titon Lailla, i hi han participat, entre d'altres, l'expresidenta de l'ANC Elisenda Paluzie.

Castellà ha subratllat que Cuixart, com Manuel Carrasco, és un "home de pensament, però també d'acció", que ha hagut de patir presó i un sacrifici personal, però que malgrat això ha mantingut la coherència en els seus ideals. "Has defensat sempre el que penses, i has estat aplaudit, però també has incomodat", ha reblat Castellà.

MEDALLA CARRASCO I FORMIGUERA JORDI CUIXART / Foto: Montse Giralt
MEDALLA CARRASCO I FORMIGUERA JORDI CUIXART / Foto: Montse Giralt

El líder de Demòcrates no ha defugit tampoc la situació en què es troba l'independentisme. "Som tots molt conscients que és necessari la reconciliació. És la condició necessària si volem guanyar. Si no ens apleguem conjuntament, si no som capaços de posar-nos d'acord no guanyarem, no serà possible. El tornarem a fer-ho passa per reconciliar-nos i tornar a treballar conjuntament", ha advertit.