Els socis d'Òmnium Cultural han rebut aquest divendres un missatge contundent del president de l'entitat, Jordi Cuixart. "Malgrat que alguns ens vulguin fer arribar cants de sirena, nosaltres insistim: l'indult, que és legítim per a qui l'hagi demanat, per a nosaltres no és cap solució sinó al contrari, perquè impedeix que puguem anar a l'arrel del problema, que és un conflicte polític", ha reivindicat en un vídeo enviat des de la presó.

Cuixart ha remarcat la situació d'anomalia política, després de quatre anys en què el president ha hagut de participar en l'Assemblea general d'Òmnium des de Lledoners. "Aquest darrer any s'ha caracteritzat òbviament per la pandèmia, però també per aquesta repressió incessant de l'Estat", ha denunciat, mostrant el seu suport a Marcel Vivet i als milers de represaliats. Cuixart ha refermat que la seva prioritat no és sortir de la presó, "sinó la resolució del conflicte polític". "Vinguin o no vinguin els indults", defensa. 

"Europa condemnarà l'Estat espanyol"

Cuixart ha reivindicat que continuen exercint els drets que el Tribunal Suprem ha volgut condemnar des de la presó, i es mostra esperançat pel recorregut que pot tenir la seva causa a Europa. "A les portes del TEDH, estem convençuts que Europa condemnarà l'Estat espanyol per haver vulnerat drets fonamentals", confia.

Jordi Cuixart toma de posesion Aragones / Europa Press

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, creu que els indults no són la solució, "sinó al contrari". / Europa Press

Cuixart va ser el primer condemnat pel procés independentista que va recórrer el seu cas al Tribunal de Drets Humans d'Europa. Després que Jordi Turull també presentés un recurs al TEDH, aquest divendres ha seguit el mateix camí l'exconseller i pres polític, Josep Rull. En un missatge al seu compte de Twitter, Rull, que està empresonat a Lledoners, ha explicat que el seu advocat Jordi Pina ha portat el recurs a Estrasburg: "Anem a la justícia europea a acusar l’Estat de persecució de la dissidència política i de vulneració de drets i llibertats fonamentals. Pels presos, exiliats i pels represaliats compromesos amb la llibertat".

A les portes dels 60 anys d'Òmnium, Cuixart ha defensat que la fita històrica se celebrarà com l'efemèride es mereix, "amb els presos polítics dins o fora la presó". "Estem convençuts que serà una palanca per seguir denunciant la falta de qualitat democràtica als Països Catalans", ha reivindicat.

 

Imatge principal: El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en el missatge dedicat als socis durant l'Assemblea general de l'entitat. / Òmnium