El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha participat en l'acte institucional de la Diada a la Catalunya Nord, que s'ha celebrat a Prats de Molló (Vallespir), i ha fet una crida a la mobilització demà, també per pressionar els polítics. "Els d'aquí, els d'allà i els de més enllà. Si molesta, que molesti", ha indicat sense embuts.

Cuixart ha fet una crida a "omplir places i carrers" per la Diada: "No hi podem renunciar perquè és el que voldrien". Durant la seva intervenció a l'acte organitzat per la Casa de la Generalitat a la Catalunya Nord, ha reiterat que tampoc s'ha de renunciar a "pressionar els polítics". "És la nostra raó de ser, pressionar", segons informa l'ACN.

 

Enguany, la jornada s'ha celebrat a un cinema de Prats de Molló tot i que inicialment s'havia de fer a la Casa Macià recentment recuperada, perquè la pluja ha obligat a traslladar-lo.

Cuixart ha afirmat que cal continuar "lluitant" pels drets civils i polítics, també des de la Catalunya Nord, i "pel dret a l'autodeterminació i el dret a viure en una República catalana on ningú sigui súbdit de ningú i la cultura esdevingui el centre de tot". "No podem renunciar a tornar-ho a fer, perquè estic convençut que ho podem tornar a fer i fer-ho millor", ha afegit.



Una llengua "minoritzada"
 

D'altra banda, Cuixart ha fet una defensa aferrissada de la llengua. "Amb 10 milions de parlants, no és una llengua minoritària sinó minoritzada", ha dit. "La mala notícia per a ells és que aquesta voluntat de l'Estat espanyol i el francès és inversament proporcional a la voluntat del conjunt dels Països Catalans de seguir persistint", ha insistit.

A l'acte, també hi ha intervingut el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, que ha demanat abandonar el pessimisme perquè, malgrat "la repressió i els fets polítics dels últims tres anys, s'ha aconseguit molt". "Un Parlament sobirà va proclamar la independència i, tot i que no hem estat capaços de desplegar-la, està proclamada", ha recordat. "També hem desemmascarat l'estat i li hem fet veure les vergonyes", ha afirmat.