El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que està empresonat a Lledoners, ha denunciat en una entrevista amb el diari alemany Taz, la connivència que veu entre el ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, i l'extrema dreta, amb la qual hauria coincidit en una manifestació a Barcelona. Cuixart acusa Borrell en l'entrevista de "torpedinar" tot intent de solució política al conflicte entre Catalunya i l'Estat.

"El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, va parlar en les manifestacions a favor de la unitat d'Espanya [després del referèndum de l'1-O]. També hi havia feixistes presents, amb les seves banderes. Vostè s'imagina un ministre de l'SPD parlant davant de banderes amb l'esvàstica?", es pregunta Cuixart. L'entrevistador, Reiner Wandler, evita respondre.

Taz

El president d'Òmnium compara la situació d'Espanya amb la de Turquia, si bé amb una intensitat menor. "Han violat els nostres drets en el procediment d'investigació judicial. Per què ha de ser diferent ara en el judici? El que està passant a Espanya és -a menor escala- el mateix que passa a Turquia. Estan perseguint 20.000 persones aquí amb la denominada llei mordaça. Rapers pels textos, activistes de Twitter per notícies, titellaires per obres de teatre... Fa uns dies van confiscar els ordinadors i telèfons mòbils de periodistes de Mallorca que investigaven un cas de corrupció i que es van negar a revelar les fonts. Les llibertats a Espanya han patit retallades greus", ha afegit. 

Cuixart, que no descarta fer vaga de fam en el futur, nega que l'esforç fins ara no hagi valgut la pena. "Vostè preguntaria a Rosa Luxemburg, Václav Havel o Lech Walesa si va ser positiu per a ells passar per la presó?", pregunta. El president d'Òmnium adverteix els partits espanyols per si intenten tornar a aplicar un 155 i intervenir Catalunya, i apunta que això seria "una catàstrofe per a tot l'Estat espanyol".