Poques hores abans que la CUP faci pública a la seva decisió sobre els pressupostos de la Generalitat, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha tornat a fer una crida a les forces independentistes per acordar una estratègia conjunta. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Cuixart ha assegurat que "és més necessària que mai una estratègia compartida".

El president d'Òmnium ha mantingut la seva posició reclamant entesa entre els partits. Ha considerat que cal pressionar als polítics, una tasca que ell mateix entoma. 

Cuixart ha reconegut que arribar a acord no és una tasca difícil i no ha menystingut l'activitat de les forces independentistes. Tot i això, ha insistit en el fet que actualment "cal més compressió que mai". 

El líder d'Òmnium ja fa dies que mostra la seva preocupació per la gestió dels pressupostos de la Generalitat per part dels partits independentistes. Ha arribat a declarar que "seria dramàtic que no hi hagués capacitat d’arribar a acords en els pressupostos". 

Aprenent del passat 

Cuixart ha reflexionat sobre els punts forts i les febleses del moviment independentista. Per una banda, ha destacat positivament la gran capacitat de mobilització i diàleg que caracteritzat al poble català. Per altra, però, ha assenyalat que aquesta no s'ha gestionat del tot bé. 

"Els últims quatre anys vam tenir molt poder, però nosaltres no el vam saber convertir en força. No passa res, no hem de fer retrets, hem d'aprendre", ha assegurat. En concret el president d'Òmnium es refereix al 3 d'octubre del 2017. Tot i això, no s'ha esplaiat en la crítica i ha afegit: "Quan diem que ho tornarem a fer, és que ho farem millor". 

L'agonia del català

Si bé s'ha mostrat en contra dels retrets, el mateix Cuixart ha reconegut que pel que fa al català el seu to i el de l'organització que líder s'endureix. "Les institucions han negligit en la seva responsabilitat de protegir el català", ha sentenciat. 

Cuixart no creu que sigui tard i ha exposat que hi ha precedents passats que mostren que el català, quan s'introdueix correctament es fa servir. "Quan fem productes de qualitat en català la canalla els accepta", ha dit i ha afegit exemples com Polseres Vermelles, Merlí o Bola de Drac

El líder d'Òmnium remarcar la importància del foment de la llengua a l'escola, però especialment en els productes audiovisuals dirigits als infants i joves, ja que són els espais d'oci que més fan servir i els influeixen. 

 

 

Imatge principal: Durant un acte després de sortir de la presó / Sergi Alcàzar