El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha lamentat la desunió que mostrarien els partits independentistes si no aprovessin els pressupostos. "Seria dramàtic que no hi hagués capacitat d’arribar a acords en els pressupostos", ha assegurat Cuixart en una entrevista al Diari Ara

La situació econòmica del país ha estat una de les preocupacions que Cuixart ha destacat, ha considerat que justament és el biaix econòmic el que dividir la societat catalana. "Com a societat no estem dividits. Si de cas, la fractura social que hi ha a Catalunya està entre la gent que pot arribar a final de mes i la gent que no", ha afirmat.

És per això que el líder d'Òmnium es mostra preocupat per la possibilitat que l'independentisme fos incapaç d'acordar uns pressupostos en aquest context.  "No entendríem que en la situació econòmica que li deia i d’embat amb l’estat espanyol no es posessin d’acord, de manera que interpel·lem la classe política a treballar amb la responsabilitat que suposa la greu situació econòmica que encara estem patint", ha sentenciat. 

Cuixart també ha afirmat que: "Ara hi ha desànim entre la gent per la desunió dels polítics", però seguint el seu estil propositiu ha exposat que cal preparar-se per pressionar "els polítics, els d’aquí i els d’allà".

Tornar-hi a fer, però no a correcuita

En l'entrevista, el president d'Òmnium ha reivindicat la via de la no-violència i ha recuperat algunes lliçons que han de marcar el futur de l'acció independentista. "La ciutadania, a Catalunya, l’1 i el 3 d’octubre va tenir tot el poder, però no el vam saber convertir en força", ha reconegut i ha assenyalat tres elements que, en un futur, podrien fer que aquesta incapacitat de gestionar la mateixa força no es tronés a repetir: "Aprenentatge: si ho volem tornar a fer ens cal unir tres elements, com són la capacitat de mobilització massiva, la lluita no violenta i el poder a les urnes"

Ara bé, "avui aquests tres elements no es donen", ha reconegut Cuixart. Tot i això, el dirigent d’Òmnium no es mostra desesperançat, ni de bon tros. Ha recordat que la via de la lluita no-violenta sempre és llarga: "És un exercici d’humilitat perquè espera que, a la llarga, els poders de l’Estat hauran d’escoltar la teva veu". 

Cuixart no renega del característic "ho tornarem a fer", el contextualitza i ha aprofitat l'entrevista per remarcar la seva proposta: "La proposta que fem a la societat catalana, que necessitem tornar-ho a fer, però fer-ho millor, i això demana sacrifici, formació, voluntat i una capacitat de mobilització que hem de ser capaços de recuperar, perquè som conscients que avui no hi és, aquesta capacitat de mobilització". 

La seva proposta, però romandrà entre les files d'Òmnium, ja que com ha reiterat Cuixart no té cap intenció de formar part de cap llista electoral, fins i tot, si aquesta és d'una coalició entre les forces independentistes. 

 

Imatge principal: Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, durant la presentació del seu llibre 'Aprenentatges i una proposta' / Sergi Alcàzar