El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida als polítics independentistes a posar-se d'acord després de la victòria de les forces sobiranistes a les eleccions del 21-D. "És l’hora de l’alta política, i correspon fer-la als nostres polítics. Sabem que ho faran. I als representants de la societat civil –sindicats, patronals, entitats del tercer sector, col·legis professionals i un llarg etcètera, amb Òmnium Cultural inclosa–, òbviament, ens cal assumir el màxim compromís cívic i social en defensa de les institucions pròpies", ha exposat el líder de l'entitat en una carta publicada a El Punt Avui, que ha subratllat que la política i la societat ha de posar l'ull a defensar també "la cohesió social, el model d’escola catalana i el respecte a les decisions que de manera lliure, pacífica i democràtica pren la societat catalana".

Cuixart ha escrit una carta des de la seva cel·la titulada Tendresa, esperança, pau i llibertat, en què explica el seu estat d'ànim i com intenta mantenir "un pensament constructiu", que implica —segons considera— "saber detectar, d’un mateix, temors i angoixes infundades, i contrarestar-ho de seguida amb arguments racionals que ens provoquin un benestar emocional". Pel que fa a l'escenari en què ha quedat Catalunya per l'aplicació del 155, el líder d'Òmnium fa una crida als catalans a "reformular tot allò que sigui necessari, però sense renunciar als grans èxits de país dels darrers anys".

El líder d'Òmnium Cultural també reivindica el diàleg com a "principal eina de construcció d’acords" i assegura que cal empényer una lluïta pels drets civils, "drets que avui veiem greument atropellats". "A l’Europa del segle XXI les idees es debaten, no s’empresonen", conclou Cuixart, que finalitza la carta tot exposant que "és l’hora de mostrar al món el millor de cadascú de nosaltres. Davant la ràbia, tendresa; davant la tristor, esperança, i davant la presó, pau i llibertat".