La periodista Pilar Rahola i l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas han exposat com serà el desplegament de la República Catalana a partir del mes de setembre. En un acte a Bellcaire d’Empordà​, l'advocat ha explicat els passos que se seguiran a partir d'ara i la periodista ha fet una crida a no defallir i preparar-se per la tardor.

Tal com ha explicat Cuevillas, el tret de sortida de la nova etapa del país serà el 4 de setembre. Aquest dia, el president de la Generalitat, Quim Torra, convocarà una conferència política en què analitzarà el moment que viu Catalunya i fixarà el nou full de ruta. Aquest discurs marcarà la nova etapa de l'independentisme, que ha de culminar amb la proclamació de la República Catalana.

La diada nacional de l'11 de setembre serà un altre dels dies claus. "Hem de rebentar la Diagonal", ha insistit l'advocat en referència a la gran manifestació que han convocat les entitats sobiranistes. Després de la diada, ha explicat que vindran "commemoracions tristes" com el 20-S i l'1-O, però ha deixat entreveure que també serà una data molt especial i clau. "Hem de tornar al lloc del crim, tornar als col·legis i alguna cosa passarà". 

A partir d'aquí, Cuevillas ha explicat que es compliran els aniversaris dels empresonaments dels líders independentistes i es reprendran els judicis contra ells. Tanmateix, ha instat la ciutadania a "seguir igual d'alçats i igual de ferms". 

 

En aquest sentit, Pilar Rahola també ha volgut encoratjar la societat a no defallir i ha advertit que seran temps difícils. "Us necessitarem: això va de veritat. Ara ja sabem que anar amb compte i fer marxa enrere no serveix de res, per tant, ja no ho farem. Com diuen a Madrid, "viene un otoño caliente". Ve una tardor molt potent en què haurem de demostrar que tot el que han fet no ha servit per res: que no han defallit els presos, que estan forts els exiliats, que els hem vençut internacionalment a nivell jurídic, que políticament tenim molt clar on anem i que no aconseguiran destruir els nostres drets", ha sentenciat.

D'aquesta manera, Pilar Rahola i Jaume Alonso-Cuevillas han avançat molts dels esdeveniments que succeiran a partir de setembre i han fet una crida a no fer marxa enrere .