El diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas serà el candidat per ocupar la secretaria de la Mesa del Parlament que li correspondrà a aquesta formació després dels acords a què han arribat amb ERC i la CUP per garantir la majoria independentista a l'òrgan de govern de la Cambra.

Junts ha ratificat el nom de Cuevillas en la reunió de l'executiva que avui ha celebrat la formació i on s'ha acordat proposar Laura Borràs com a nova presidenta de la Cambra. La designació de Borràs i Cuevillas s'ha fet per "aclamació unànime", segons el comunicat que ha fet públic Junts. 

Aquest mateix matí, ERC ha anunciat a través d'una nota de premsa que en les converses amb les forces independentistes s'ha acordat que els republicans farien costat a la persona que Junts proposés per presidir el Parlament. També, la CUP ha fet saber en roda de premsa que, tot i que no estaven disposats a votar a favor de Borràs com a candidata a la presidència del Parlament, tampoc afavoririen el nomenament de cap president que no fos independentista.

Secretaria primera

Un cop les converses han tancat amb aquests acords, que donen llum verda a la persona proposada per Junts, el partit de Carles Puigdemont ha acordat proposar el nom de Borràs a la presidència i el de Cuevillas per a la secretaria que li correspon, que tot apunta que serà la secretaria primera, la que fins ara havia ocupat el també diputat d'aquest grup Eusebi Campdepadrós.

L'advocat Jaume Alonso Cuevillas va ser un dels candidats que va recollir més suports a les primàries del partit i va ocupar el número cinc de la llista per Barcelona. Aquesta setmana Cuevillas va renunciar al seu escó al Congrés per assumir l'acta de diputat al Parlament.

Segons els acords a què han arribat les forces independentistes per a la nova Mesa i que tindrà la seva translació al Govern amb un executiu encapçalat per Pere Aragonès, ERC assumirà al Parlament la vicepresidència primera, mentre que la CUP tindrà la secretaria segona. El nou Parlament es constituirà demà.

 

En la imatge principal, el diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas en una imatge d'arxiu / Sergi Alcàzar