Si no hi ha sorpreses d’última hora, JxSí donarà suport a una proposta de resolució de CSQP que insta el Govern a promoure un referèndum que compti amb el suport “del màxim de forces polítiques, organitzacions sindicals i socials”. La CUP no hi votarà en contra. Per tant, tot indica que el compromís amb un referèndum -el text obvia la necessitat d’acordar-lo amb l’Estat- serà un compromís del Govern.

En els últims dies, els comuns han insistit en la necessitat que el referèndum se celebri amb el màxim de garanties i que tingui el reconeixement internacional. En aquest sentit, CSQP subratlla l’obligatorietat que la UE i la comunitat internacional reconeguin prèviament el referèndum “per tal que, d’aquesta consulta, se'n desprenguin efectes polítics i jurídics reals en concordança amb la voluntat democràtica expressada per la ciutadania”.

Tot i així, el text insisteix que el Govern impulsi les iniciatives polítiques i parlamentàries necessàries per buscar l’acord amb l’Estat espanyol.

Amb aquesta proposta, CSQP escenifica la seva aposta pel dret a decidir i per consultar als catalans sobre quina relació volen tenir amb l’Estat espanyol. 

JxSí, PSC, CSQP i la CUP contra el TTIP

JxSí, PSC, CSQP i la CUP han presentat una proposta de resolució per demanar que el Parlament manifesti la seva oposició a la signatura dels tractats internacionals en negociació com el Tractat transatlàntic de comerç i inversions (TTIP), el Tractat integral d’economia i comerç (CETA) o el Tractat de comerç de serveis (TISA).

A més, el text registrat en el marc del debat de política general demana que el Parlament creï una comissió d’estudi sobre els possibles impactes d’aquests tractats internacionals en els diferents àmbits econòmics, socials, culturals i ecològics de Catalunya.

Finalment, els grups demanen al Govern que faci les gestions oportunes davant del govern espanyol per exigir que es faciliti la informació sobre qualsevol proposta d’acord comercial supranacional.