Nou intent de torpede en la línia de flotació de Junts pel Sí. Catalunya Sí que es Pot posarà a prova ERC aquest dimecres al ple, amb una proposició de llei sobre la reforma de l'impost de successions, després de diverses setmanes en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han mostrat públicament les seves discrepàncies sobre política fiscal.

"És la setmana de mullar-se, no valen indefinicions", ha clamat Joan Coscubiela. El diputat ecosocialista ha assegurat que, si cal, els republicans haurien de "desmarcar-se" per tal de "fer honor al seu ideari", i no pas "seguidisme de CDC". "Poden passar dels bons gestos i les bones paraules a les bones polítiques fiscals", ha reblat. 

La reforma dels confluents, segons ha explicat Coscubiela, permetria augmentar els ingressos de la Generalitat el 2017 en entre 400 i 500 milions d'euros i afectaria el 5% de la població. "Fins ara el discurs el Govern és que Catalunya no disposa d'ingressos suficients perquè l'Estat bloqueja determinats impostos", ha afirmat, reivindicant que "és part de la veritat", perquè "té un marge que no pot ser impugnat que afecta les competències pròpies i que no està utilitzant". 

"S'ha fet molta demagògia per part de la dreta, dient que les nostres són propostes que afecten la classe mitjana. La nostra proposta salva les classes treballadores i mitjanes", ha defensat Coscubiela. En aquest sentit ha explicat que s'exclourien de la taxa les famílies amb un habitatge familiar de menys de 500.000 euros. 

Sobre la possibilitat d'acabar negociant els comptes amb els de Puigdemont, el diputat s'ha mostrat crític amb el fet que no s'hagin volgut reunir amb ells. "Intueixo que perquè estan fent continuisme pur dels governs Mas i ERC no té cap tipus d'intenció de bellugar-se". Si bé ha afirmat que "estem disposats a parlar-ne", també ha lamentat que la previsió d'ingressos de Junqueras per impostos "està inflada".