Coscubiela, aquest matí al Parlament/Carles Badia

Catalunya Sí que es Pot (CSQP) no s'afegirà a la resolució signada per JxSí i la CUP per iniciar la "desconnexió". Aquest matí, el grup parlamentari format per Podemos, ICV, EUiA i EQUO, ha registrat una resolució que estableix com a objectiu programàtic la celebració d'un referèndum el 2016, pactat amb l'Estat i tot amanit amb "l'inici d'un procés constituent". Si aquest referèndum no s'assolís el 2016, CSQP proposa que el "Parlament cridi a posar en marxa nous i més enèrgics processos de mobilització social" per aconseguir-lo.

El document, que marca clares distàncies amb el de JxSí i la CUP, inclou impulsar un Pla de Rescat Ciutadà, la reestructurció del deute català i més recursos per lluitar contra la corrupció. Segons les explicacions del cap de files de CSQP, Lluís Rabell, el mandat democràtic sorgit del 27S no permet impulsar un document com el presentat per les forces independentistes.

L'estratègia de CSQP, amb aquest document, es tornar a la pantalla del dret a decidir. "L'objectiu del referèndum aplega més forces que no pas el de la ruptura", expliquen. La coalició d'esquerres també albira un possible canvi de rumb en partits estatal com PSOE i C's després del 20D, que amb un nou escenari polític podrien entendre que caldria un referèndum per desbloquejar la situació política. "Veurem sorpreses", xiuxiuegen els de Lluís Rabell.