La trobada del secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, dimecres amb la comissió d’Exteriors del Parlament va fer evident les diferències entre el líder abertzale i els representants de CSQP presents a la reunió, Joan Josep Nuet, d'EUiA, i Albano Dante Fachin, de Podem.

Nuet va explicar a Otegi que el seu grup no són independentistes i consideren que la via del referèndum serà possible. “Estem convençuts que ens en sortirem”, hauria reblat Dante Fachin, segons ha sabut El Nacional. Per aquesta raó, els diputats de CSQP, el grup dels 'comuns' al Parlament, van demanar a Otegi que no posi pals a les rodes a la seva proposta.

Tot i mostrar el convenciment que aquesta via no tirarà endavant a l’Estat espanyol, el líder abertzale hauria acceptat l’envit, segons diferents diputats presents a la reunió, i hauria mostrat la disponibilitat a donar suport a l’intent si realment es planteja. Però amb una puntualització: quan al cap d’uns mesos es faci evident que aquesta alternativa no prospera, interpel·larà els partidaris del referèndum per trobar també el seu suport a les propostes independentistes.

Altivesa basca

El debat va il·lustrar el contrast d’opinions d’una manera tan directa que va cridar l’atenció dels presents,  majoritàriament independentistes, atès que, a banda de Nuet i Dante Fachin, tots eren membres de JxSí i la CUP.

Otegi va agrair als diputats l’acollida al Parlament, malgrat el soroll provocat per la seva visita; es va mostrar interessat per conèixer de primera mà el procés català, fins i tot es va disculpar perquè, segons va dir, des del País Basc s’havia observat històricament amb "altivesa" els moviments que es feien a Catalunya; i es va oferir a ajudar a la pressió independentista obrint un segon front a l'Estat.

El líder de Sortu va admetre que en tornar dels sis anys i mig a la presó havia trobat el País Basc cansat, amb el pols baix i falta d’estímuls.

Presos d'ETA

Davant dels diputats es va declarar especialment preocupat per la situació dels presos d'ETA. Otegi va subratllar que després d’un conflicte tothom ha de tornar a casa, vencedors i vençuts, no obstant, segons la seva anàlisi, l’Estat està aplicant un “esperit de venjança” damunt dels presos, molts d’ells malalts i afectats per la solitud.

Durant la trobada, a més dels membres de la mesa de la comissió d'Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència i diputats de la Cambra, va ser present la consellera Dolors Bassa, i en acabar es van acostar a saludar al líder basc els consellers, Raül Romeva, Josep Rull i Toni Comín.